Hafiz Zulkafly

Aplikasi Android untuk Pelajar

Saturday, November 15, 2014

Assalamualaikum.


Tadi menggeladah Play Store . Tengah geladah play store tu , terjumpa beberapa aplikasi yang eden sendiri rasa ianya sedikit sebanyak berguna bagi mereka yang bergelar student . So izinkan tuan hamba menge-list-kan beberapa aplikasi yang telah tuan hamba jumpa sebentar tadi .




1. RealCalc Scientific Calculator.

Dengan adanya aplikasi ni , tak perlu risau lagi kalau kalau tertinggal kalkulator . Jarang kita dengar orang lupa nak bawak phone kan ? Kalkulator ? Selalu sangat dalam kelas berlaku proses pinjam meminjam . Sebabnya ? Lupa nak bawak kalkulator sendiri . LOL .




2. Timetable

To be honest , aku tak sempat nak belek habis aplikasi ni . Sebab aku tak suka . Tapi tak bermakna kalau aku tak suka korang pon tak suka kan ? Hahaha . Buat jadual sendiri , boleh letak nama pengajar kepada subjek , tempat , durasi masa and lain lain nota . Bukan itu je , after habis kelas , korang juga boleh masukkan task yang korang kena buat after kelas tersebut . and kalau tak silap juga , aplikasi ni ada function reminder sekali .



3. Google Translate

Okay aplikasi ni tak perlu cakap banyak . Rasanya semua orang tau . And so far this one sangat sangat membantu . Aplikasi memang ade dalam phone aku dah .



4. My Study Life

Aplikasi ni tak jauh beza dengan aplikasi no 2 tadi . Cuma yang ini nampak lebih tersusun and friendly user sikit kot ? Yang paling penting aplikasi ni bukan sesuai untuk pelajar sahaja , untuk cikgu and pensyarah pon sesuai .




5. Periodic Table

Ini sesuai untuk science stream student . Memandangkan aku budak business , so aku tak install aplikasi ni . Tapi based on feedback dari orang dia kata aplikasi ni sangat membantu . So apa salahnya kalau kita cuba kan?




6. Lingua.ly

Aplikasi ni boleh cari maksud perkataan yang korang tak paham dalam bahan bacaan korang dengan cara click pada perkataan tersebut sahaja . Mudah kan ? Yang menariknya , aplikasi ni support macam macam bahasa , antaranya French , English , Spanish , German , Arabic , Italian and banyak lagi .



Sebenarnya banyak lagi aplikasi yang berguna dekat Play Store ni . Tapi biasa ah , kena bayar baru boleh guna . =='



2 comments

  1. woahoa.. menarik nih.. nanti kalau dah beli phone baru, I might install my study life dgn google translate..

    tak pernah tau pun apps nih ada.. slalu game je ahahaha..

    ReplyDelete
  2. as salam. perkongsian yg baik. abe kie nak gi muatturun la skrg. thanks...oppss..abe kie dah follow blog ini..

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED