Hafiz Zulkafly

Tutorial : Making Motion Blur Header

Friday, June 21, 2013

Assalamualaikum

Yoo , hari ni aku nak share tutorial macam mana nak buat Motion Blur Header macam yang aku pernah pakai sebelum ni . Actually , aku taktau sama ada tutor ni membantu atau tak . Tapi sebab dah dapat request dekat cbox and ask.fm , so aku tolong buat kan . Sebelum tu pada siapa yang taktau macam mana Motion Blur Header tu , boleh tengok contoh bawah ni ;


Okay itu header lama. Okay jom aku ajar macam mana nak buat effect macam tu .

1. Buka photoshop korang , and buat header korang macam biasa ;




2. Save header pertama korang . Kemudian , lepas save , klik pada filter > blur > motion ;


make sure sebelum tekan motion blur , korang klik pada layer tulisan korang , bukan layer 1.


3. Kemudian akan keluar macam ni and tekan OK ;




4. Akan keluar satu pop-up window , lepas tu korang boleh edit dekat situ . berapa angle yang korang nak and berapa distance yang korang nak ;




5. Kemudian save sebagai header kedua . Kemudian korang boleh refer this tutor untuk bagi dia jadi GIF . SINI . atau kalau nak lebih mudah , boleh guna photoscape ikut step di bawah ni ;




add masuk kedua dua header yang korang save tadi .


make sure header yang without motion blur di hadapan . kemudian boleh adjust mana yang di merahkan .


6. Save as a GIF file . ingat GIF tau . kalau selain GIF , dia tak jadi . Kemudian akan jadi macam ni ;



Mana mana step yang korang tak berapa paham . Jangan malu nak tanya . Mana boleh bantu , aku akan cuba . Kalau menjadi , bagitau jugak lah ye :D kbai o/


4 comments

  1. rajinnya... nice blur2 cam ni..

    ReplyDelete
  2. Saya tag awak untuk ni http://3259thelittleboy.blogspot.com/2013/06/free-chibis-by-wani.html

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED