Hafiz Zulkafly

Tutorial : Live Preview Using Tumblr

Monday, March 25, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Yoo , siapa dekat sini skin maker ? pernah tak kadang kadang korang contribute dekat blogskins , then preview error ? okay . hari ni , nak ajar macam mana nak buat live preview using tumblr macam yang aku selalu pakai . actually Wana yang ajar. tapi di tanya oleh Jaera . so hari ni nak bagi tutor tu pada korang , tapi make sure yang korang ada tumblr . okay ?


1. Log in tumblr and pergi pada setting macam gambar di bawah ni ;




2. Kemudian klik pada Tumblr korang , macam gambar di bawah ;




3. Kemudian klik pada customize ;




4. Kemudia , tengok sebelah kiri screen , then scroll down sampai jumpa page , klik pada Add a Page ;




5. Then akan kuar satu popup window , klik pada custom layer , nama kan link korang and paste kan code korang di ruangan yang tersedia macam dalam gambar bawah ni ;




6. Create page and siap .


Mudahkan ? kalau tak paham atau tak jadi , sila bagitau . kalau jadi pon , sila bagitau . hehe . kbai o/

6 comments

  1. Jeongmal. KAMSAHAMNIDAA hyung !! ^_^ *bow 90 degrees*

    ReplyDelete
  2. dulu tak pandai nak godek tumblr sangat. so, tak reti nak buat preview skin. lepas apis buat, terus faham. :D

    ReplyDelete
  3. Siapa yang tak tahu tutorial ni ? So funneh -,-

    ReplyDelete
  4. Hmmm , kenapa tak jadi? Dia keluar words + gambar je. Tak hado design semua.

    ReplyDelete
  5. Kenapa tak jadi? Keluar words dengan gambar je. Design semua takda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba bagi link tumblr yang awak buat jadi word and gambar je.

      Delete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED