Hafiz Zulkafly

Tutorial : Beli Domain di NetKL

Sunday, August 23, 2015


Assalamualaikum.

Sorry bagi yang menunggu sebab janji lama dah nak ajar korang semua macam mana nak beli domain dekat NetKL. Sebenarnya ingat ingat lupa gak sebab haritu beli guna phone. So follow gambar dibawah and mana mana step tak paham jangan malu nak tanya. Inshaallah den tolong semana mampu.


1. Buka laman web NetKL

2. Klik pada Order Now




3. Domain Registration





4. Masukkan url yang korang nak. Kemudian check availability.





5. Proceed to checkout.






6. Daftar akaun dulu. Kemudian pilih payment method.




7. Settle satu step. Tunggu dapat email dari netkl kemudian follow instruction by netkl. Make sure masa daftar tu email yang sah and korang boleh buka email tersebut. Kalau ada sebarang pertanyaan boleh email ke netkl. Service yang bagus and cepat.


Step ni bagi mereka yang tak reti nak apply domain ke blog sendiri macam den so boleh pakai service pasang domain yang disediakan oleh netkl dengan harga serendah rm3 sahaja.

1. Back to homepage netkl. Kemudian tekan order now.

2. Pilih Blogging.



3. Follow macam gambar bawah ni ;



4. Masukkan detail seperti berikut.



Add to cart. Kemudian buat pembayaran. Tunggu dalam masa beberapa jam (not sure) kemudian pihak netkl akan pasangkan domain baru korang ke blogspot korang. Siap.


Sorry tutor clumsy sikit. Harap korang boleh follow slow slow. Jangan risau kalau lost ke apa ke sebab service netkl memang tak mengecewakan. Korang boleh contact diorang by email ;

Sales and Billing Department
sales@netkl.com
atau
Technical Support Department
support@netkl.com


Sekian.

Let's Convert To Magic Sim

Tuesday, August 18, 2015


Assalamualaikum

Pengguna celcom yang teringin nak guna magic sim tapi taknak beli no baru ? Jangan risau. Korang boleh convert pelan korang dengan mudah tanpa perlu korang membawa diri korang ke celcom center atau ke mana mana kedai berdekatan. Apa yang korang perlu ada cuma simkad celcom yang masih aktif dan juga kredit didalamnya minima RM5.


Bagaimana cara nya?

1) Taip MIG MAGIC kemudian Hantar ke 28882.

2) Tunggu mesej dari pihak celcom. Kemudian balas MIG YES ke 28882.

3) RM5 akan dicaj sebagai kos pertukaran. Tunggu mesej pengesahan and pop siap.




Actually magic sim ni sama je macam pelan maxis free basic internet tu. Cumanya kalau tak silap maxis free basic tu kini dah ada quota kan sebab few of my friends dah reached quota and tak boleh nak access internet lagi. So far magic sim ni tak pernah buat hal even aku tak pakai magic sim but positive feedback dari kawan kawan yang guna plan ini semua berpuas hati. So apa tunggu lagi moh lah convert :3

Sekian

Throwback Smartphone.

Thursday, August 13, 2015


Assalamualaikum.

Harini, aku rasa macam nak buat sesi throwback semula semua smartphone aku yang pernah aku guna since first time membuat keputusan untuk menjadi one of the smartphone user pada penghujung tahun 2011. Hahaha mohon jangan terkejut bila aku listkan kesemua smartphone aku pernah guna dari tahun 2011 hingga 2015. Aku takkan nyatakan tempoh penggunaan sebab aku sendiri tak ingat sebab ada yang pakai tak sampai sebulan dah tukar ;D


1. Samsung Galaxy Mini 2


Phone ni sampai sekarang masih sihat wal-afiat. Performance masih tak mengecewakan.


2. Blackberry Bold 9700


Masa zaman ni. Ramai sangat yang dok ber-bbm. Sana sini minta pin. So aku pon apa lagi. Terus cari model BB yang aku rasa nampak compact and yang ni paling kena dengan budget aku masa tu yang tak besar. Hahaha.


3. Blackberry Curve 9380


Antara model BB yang paling aku suka sebab tak besar. Camera lawa. Performance battery okay and smooth tak mudah hang.


4. Samsung Galaxy Wonder



Haruk nak main insta sampai sanggup tukar BB dengan kawan. Lepas tu nyesal tak sudah sebab rasa phone macam kena downgrade. Hahaha


5. Alcatel One Touch Magic



Phone ni beli sebab main main beli ==' Alasan boleh terima pakai tak?


6.  Sony Xperia M


Antara model yang agak lama aku pakai. Tapi still tak cecah setahun ;DD


7. Motorola Moto G


Hahaha tak ramai yang tau pasal kehebatan smartphone keluaran motorola ni. Sanggup aku turun ke Lowyat semata mata nak cari model ni sebab dekat lowyat ada Brightstar center. Sekali dapat memang puas hati (Y)


8. Samsung Galaxy Grand 2


Beli sebab warna gold. Lepas tu tak sampai sebulan JUAL. HAHAHA


9. Samsung Galaxy Note 2


Huaaa rindu dekat note 2 ni. Sebab warna ni lawa gila kot masa tu. Tapi sebab nak merasa pakai product dari Apple pulak. So jual lagi.


10. Apple iPhone 5



Okay. Hanya satu sebab kenapa aku pakai iphone hanya sementara. Sebab ketahanan battery yang tak tahan lama. Aku kaki game. Kaki dengar lagu. Kaki surfing internet. Kadang sehari sampai 5 kali charge. So aku decide nak cari device baru yang battery tahan lama.


11. Sony Xperia M4 Aqua




Last but not least. Battery superb. Camera awesome dan paling penting, WATERPROOF. Design seakan akan Z3. Nak beli Z3 memang tak lepas budget. So beli model alternative Z3. So far takde plan nak tukar phone lagi. Cuma lately ni rasa macam Oppo menggoda pulak. Haha.


Ha, korang punya macam mana? Kalau rajin boleh lah update entry macam ni, lepas tu jangan lupa share dekat aku. Hahaha nak buat macam mana. Aku memang jenis mudah bosan dengan gadget. So memang kerap kali tukar. Oh yaa, nanti aku share beberapa tips yang aku rasa korang patut tahu before nak beli smartphone. Tapi that tips aku tak ciplak dari mana mana sebab aku buat research aku sendiri. Hahaha.


Sekian.


Macam mana edit template macam ni ?


Assalamualaikum.

Hai. Alhamdulillah akhirnya penantian yang macam tiada penyudah bakal berakhir. Kini masanya telah tiba untuk kita lakukan satu revolusi pembaharuan. Sila ignore pembuka ayat yang agak hambar.

Okay sejak edit blog haritu. Ramai bertanya macam mana aku edit macam ni macam tu. So harini aku nak share yang sebenarnya template yang aku pakai sekarang ni sebenarnya memang template yang sedia ada dari pihak blogger.




So mana satu template yang aku pakai tu ? Sila rujuk gambar dibawah ;




Lepas dah pilih template tu , sila customize blog korang seperti mana yang korang nak kemudian save and siap . Hahahaha . Sesungguhnya tiada coding tersembunyi atau godek godek code untuk dapat template macam ni. Aku cuma guna mana yang dah blog sediakan . Oh yaa untuk background tu , aku suggest guna resolution HD . 1280 X 720 and above kalau taknak gambar pecah or jadi tile or yang sama waktu dengannya .


Sorry entry ni agak berterabur sebab aku taktau nak mula macam mana and nak ending macam mana and harap semua readers faham. For those yang request and tanya pasal design blog, harap korang tak miss this post okay ? Anything tak paham jangan malu nak tanya.


Sekian.

Finally.

Wednesday, August 05, 2015


Assalamualaikum.

Finally bejaya buat keputusan untuk beli domain sendiri. Tadaaaaa kini tak lagi guna blogspot.com. Hahaha. Agak complicated sebenarnya cara nak beli domain ni sebab tak biasa and malu nak tanya blogger otai yang lain yang dah lama ada domain sendiri makanya aku buat keputusan utuk redah saja dengan sedikit bantuan dari wanaseoby. Dan yang lebih kental beli menggunakan phone. HAHA sangat leceh. 




Lepas sana sini silap akhirnya dah boleh pakai. Jangan risau aku masih ingat lagi step pembelian macam mana. Inshaallah aku akan update tutor later. Cumanya lepas pakai domain ni ada serba sedikit coding dekat blog yang kena ubah. Paling ketara yang hilang bloglist. Jangan risau akan update kemudian. Final exam around the corner, Inshaallah lepas final kasi semak blog ni dengan macam macam entry. HEHE. 

Adios.
© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED