Hafiz Zulkafly

Aplikasi Android untuk Pelajar

Saturday, November 15, 2014

Assalamualaikum.


Tadi menggeladah Play Store . Tengah geladah play store tu , terjumpa beberapa aplikasi yang eden sendiri rasa ianya sedikit sebanyak berguna bagi mereka yang bergelar student . So izinkan tuan hamba menge-list-kan beberapa aplikasi yang telah tuan hamba jumpa sebentar tadi .




1. RealCalc Scientific Calculator.

Dengan adanya aplikasi ni , tak perlu risau lagi kalau kalau tertinggal kalkulator . Jarang kita dengar orang lupa nak bawak phone kan ? Kalkulator ? Selalu sangat dalam kelas berlaku proses pinjam meminjam . Sebabnya ? Lupa nak bawak kalkulator sendiri . LOL .




2. Timetable

To be honest , aku tak sempat nak belek habis aplikasi ni . Sebab aku tak suka . Tapi tak bermakna kalau aku tak suka korang pon tak suka kan ? Hahaha . Buat jadual sendiri , boleh letak nama pengajar kepada subjek , tempat , durasi masa and lain lain nota . Bukan itu je , after habis kelas , korang juga boleh masukkan task yang korang kena buat after kelas tersebut . and kalau tak silap juga , aplikasi ni ada function reminder sekali .



3. Google Translate

Okay aplikasi ni tak perlu cakap banyak . Rasanya semua orang tau . And so far this one sangat sangat membantu . Aplikasi memang ade dalam phone aku dah .



4. My Study Life

Aplikasi ni tak jauh beza dengan aplikasi no 2 tadi . Cuma yang ini nampak lebih tersusun and friendly user sikit kot ? Yang paling penting aplikasi ni bukan sesuai untuk pelajar sahaja , untuk cikgu and pensyarah pon sesuai .




5. Periodic Table

Ini sesuai untuk science stream student . Memandangkan aku budak business , so aku tak install aplikasi ni . Tapi based on feedback dari orang dia kata aplikasi ni sangat membantu . So apa salahnya kalau kita cuba kan?




6. Lingua.ly

Aplikasi ni boleh cari maksud perkataan yang korang tak paham dalam bahan bacaan korang dengan cara click pada perkataan tersebut sahaja . Mudah kan ? Yang menariknya , aplikasi ni support macam macam bahasa , antaranya French , English , Spanish , German , Arabic , Italian and banyak lagi .



Sebenarnya banyak lagi aplikasi yang berguna dekat Play Store ni . Tapi biasa ah , kena bayar baru boleh guna . =='



© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED