Freebies : Twitter Background 2

Thursday, May 30, 2013

Assalamualaikum

Terlebih rajin , so apis nak bagi freebies twitter background , kalau sebelum ni apis bagi versi EXO , now apis bagi versi Super Junior pulak . Macam mana nak pakai boleh tengok SINI . Macam biasa , syarat nak amek / nak guna . Wajib komen and Wajib credit . Okay ? Nak amek just tekan CTRL + Klik background yang korang nak . TQ


 


 


 


 


Tutorial : Download Youtube or DailyMotion Video Using KeepVid

Assalamualaikum

Hari ni taktau nak update blog dengan apa . So update tutor yang mungkin dah basi sebab ramai dah tau . Tapi takpe , nak ajar bagi mereka yang taktau lagi . Okay ? Lets start ;


1) Pergi ke Youtube atau DailyMotion , cari video yang korang nak download . Kemudian play video pilihan korang tuh .


2) Copy URL video tersebut . Mana nak dapat URL video tersebut ? meh tengok gambar bawah ni ;



untuk dailymotion , URL dia sama juga dekat atas tu.


3) Buka laman web KeepVid . Then paste URL yang telah di copy tadi .



4) Tekan download dan ini yang akan keluar ;




5) Korang boleh pilih resolution kegemaran korang . Untuk hasil terbaik pilih 720p and ke atas , tapi size dia akan jadi besar , sebab quality bagus kan . Bila klik , akan keluar download and siap ;




NOTA KAKI WAJIB BACA ; untuk step no 4 , tak semua computer akan keluar sebijik macam yang aku screen capture kalau laptop korang takde JAVA , so dia akan suruh korang install dulu . Kemudian baru akan keluar macam yang aku screen capture tu . Bagi pengguna MOZILLA FIREFOX , sometimes bila korang tekan video pilihan korang , dia akan open new tab and terus ke video tersebut . Jangan risau , korang just tekan CTRL + S . Dia akan download file tu sejurus korang tekan save .

Freebies : Twitter Background

Wednesday, May 29, 2013

Assalamualaikum


LIVE PREVIEW


Hari ni nak bagi freebies background twitter . Lama dah buat , tapi tunggu masa bila nak publish . Memandangkan exo tengah nak comeback , so apis buat exo version punya . First sorry kalau tak lawa , sebab apis takde idea , so buat yang simple sahaja . Kalau nak amek CTRL + Click pada background yang korang nak . Sebelum nak amek , makesure komen and credit . TQ .


 


 


 


 


ni code untuk pasang background ni ;

<center>
<div style="background: url(URL BACKGROUND) no-repeat; width: 190px;">
<script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>new TWTR.Widget({version: 2,type: 'profile',rpp: 10,interval: 30000,width:190,height: 184,theme: {shell: {background: 'transparent',color: 'transparent'},tweets: {background: 'transparent',color: '#333333',links: '#999999'}},features: {scrollbar: true,loop: false,live: false,behavior: 'all'}}).render().setUser('USERNAME').start();</script></div>
</center>


Tutorial : How to Edit New Blogger Style

Monday, May 27, 2013

Assalamualaikum

Okay sila ignore tajuk entry tu , actually aku taktau nak nama kan tutor ni dengan nama apa . Mungkin ramai yang dah tau , atau mungkin ramai blogger lain yang dah ada buat tutorial ni , tapi kena buat juga memandangkan ada orang request ;




Okay , seperti yang korang tau , bagi pengguna template designer , blogspot dah tukar fesyen baru , and its kinda annoying sebenarnya style / pattern baru . Tapi jangan risau , sebab semua code code lama masih ada lagi dalam tu . Cuma korang kena tambah beberapa steps sahaja untuk berjumpa dengan code code korang  .

1) First , tick segala arrow yang ada di kiri edit HTML nanti akan keluar segala code yang tersembunyi ;




2) Untuk memudahkan korang cari code code , korang kena click dalam edit HTML tu sekali , kemudian baru ctrl + F atau F3 . Nanti akan keluar macam ni ;




Paste code yang korang cari , inshaallah boleh jumpa . Pasal Tick Expand Widget taktau kemana dia menghilang , tapi rasa semua code under Tick Expand Widget dia dah campur sekali . So tak perlu susah susah . Semua pada satu tempat . Selamat Mencuba :D

Freebies : Hiatus Skin

Monday, May 20, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ayoo o/ . Hari ni nak buat satu lagi freebies baru yang aku tak pernah buat lagi sebelum ni . Freebies Hiatus Skin . Apa kegunaan dia ? Den pon tak pasti , hahaha . Tapi kalau aku , akan guna kalau rasa macam nak berhenti atau berehat dari berblog untuk sementara , so boleh pakai skin ni . Simple and agak huduh sebab takde idea nak buat. So kalau nak pakai , sila komen dahulu and make sure tak remove credit . TQ .





Code ;


<html><head>
<body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;'>
<title>HIATUS</title>
<style type="text/css">
/------------------------------------------
  PLEASE ! DON'T REMOVE THE CREDIT SITE !
------------------------------------------/
#navbar-iframe {
display: none !important;}
body {
color:#999;
background:url(http://i.imgur.com/gaBb8.png);
background-attachment:fixed;
font-family:Georgia, serif;
font-size:10px;
color:black;
cursor: url(http://i.imgur.com/GLcEJfz.png),auto;
}
a:link {
text-decoration:none;
color:#7f7f7f;
cursor: url(http://i.imgur.com/GLcEJfz.png),auto;
}
a:visited {
text-decoration:none;
color:#7f7f7f;
}
a:hover {
text-decoration:none;
color:#999;
}
@font-face {
font-family:tt;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
@font-face{
font-family:big;
src:url('http://static.tumblr.com/q29fumh/nE1mn36kd/big_brother.ttf')
}
.belakang {
position:fixed;
top:95px;
left:500;
width:50px;
background:white;
opacity:0.8;
padding:10px;
border:5px solid #aaa;
}
.belakong {
position:fixed;
top:95px;
left:640;
width:150px;
height:120;
background:white;
opacity:0.8;
padding:20px;
border:5px solid #aaa;
}
.belakeng {
position:fixed;
top:310px;
left:640;
width:150px;
height:10px;
background:white;
opacity:0.8;
padding:20px;
border:5px solid #aaa;
}
.belaking {
position:fixed;
top:416px;
left:640;
width:150px;
height:120;
background:white;
opacity:0.8;
padding:20px;
border:5px solid #aaa;
}

.kepala {
font-family:big;
font-size:50pt;
text-align:center;
color:#777;
opacity:1;
}
</style>
<div class="belakang">
<div class="kepala">
H<br>
i<br>
a<br>
t<br>
u<br>
s<br>
</div></div>
<div class="belakong">
<div style="font-style:italic; letter-spacing:2px; text-align:justify;">
YOUR INTRO OR ANYTHING HERE</div></div>
<div class="belakeng">
<center>CODE PLAYER DISINI</center>
</div>
<div class="belaking">
CODE CBOX DISINI</div>
</div></div>
<div style="font-family:tt; font-size:8px; position:fixed; color:black; bottom:0px; right:5px; text-transform:uppercase;"><a href ="http://hafizzulkafly.blogspot.com/">Theme By ©</a>
<div style="position:fixed; background:#aaa; height:20px; width:60px; top:130px; left:580px;opacity:0.9;"></div>
<div style="position:fixed; background:#aaa; height:20px; width:60px; top:210px; left:580px;opacity:0.9;"></div>
<div style="position:fixed; background:#aaa; height:20px; width:60px; top:328px; left:580px;opacity:0.9;"></div>
<div style="position:fixed; background:#aaa; height:20px; width:60px; top:450px; left:580px;opacity:0.9;"></div>
<div style="position:fixed; background:#aaa; height:20px; width:60px; top:530px; left:580px;opacity:0.9;"></div>
</head></html>

Preview and Save .

p/s : mana mana yang bold kan , sila tukar kepada korang punya sendiri . boleh ubah mana mana yang korang nak , make sure tak buang credit . TQ

Freebies : Redirect Skin

Sunday, May 19, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni taktau nak buat apa . So aku decide nak bagi freebies redirect skin . Skin ni khas untuk mereka mereka yang dah tukar link blog . So korang tak perlu nak blogwalking ke setiap blog followers korang untuk bagitau yang korang dah tukar link . Automatic akan direct ke link blog baru korang . I've made this skin by myself . Kalau nak guna make sure , komen bagitau and jangan remove credit . TQ



How to use it ?

Make a new blog > Template > Revert to Classic Template > Copy Code > SAVE .


Code ;


<html><head>
<body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;'>
<meta http-equiv="Refresh" content="3; url=YOUR NEW URL HERE">
<title>M . O . V . E . D</title>
<style type="text/css">
/------------------------------------------
  PLEASE ! DON'T REMOVE THE CREDIT SITE !
------------------------------------------/
#navbar-iframe {
display: none !important;}
body {
color:#999;
background:url(http://i.imgur.com/mRg2JSF.png);
background-attachment:fixed;
font-family:Georgia, serif;
font-size:10px;
color:black;
cursor: url(http://i.imgur.com/GLcEJfz.png),auto;
}
a:link {
text-decoration:none;
color:#7f7f7f;
cursor: url(http://i.imgur.com/GLcEJfz.png),auto;
}
a:visited {
text-decoration:none;
color:#7f7f7f;
}
a:hover {
text-decoration:none;
color:#999;
}
@font-face {
font-family:tt;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
@font-face{
font-family:bebas;
src:url('http://static.tumblr.com/q29fumh/i3xmldrl4/bebasneue.otf')
}
.belakang {
position:fixed;
left:0;
right:0;
width:100%;
background:white;
opacity:0.7;
margin:175 auto;
padding:15px;
border-top:7px groove #777;
border-bottom:7px groove #777;
}
.kepala {
font-family:bebas;
font-size:140pt;
text-align:center;
opacity:1;
}
</style>

<div class="belakang">
<div class="kepala">
{ m o v e d }</div>
<div style="font-style:italic; letter-spacing:2px; text-align:center;">
You'll be redirect to my new blog or click <a href="YOUR NEW URL HERE">HERE</a> if your are still here .
<br>
</div></div>
</div></div></div></div>
<div style="font-family:tt; font-size:8px; position:fixed; color:black; bottom:0px; right:5px; text-transform:uppercase;"><a href ="http://hafizzulkafly.blogspot.com/">Theme By ©</a>
</head></html>


p/s : mana yang di bold kan tu , tukar kepada link blog baru korang .

Save and Preview .

Freebies : Scallop Edge 2

Thursday, May 09, 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ni nak bagi satu lagi freebies scallop edge . Hari tu masa internet takde , then terlampau boring , so aku buat lahh freebies ni , macam biasa simple and tak lawa . Yang ni punya pon agak lain sikit dari yang previous punya. Macam mana nak pakai scallop edge ni ? boleh rujuk SINI . Make sure kalau nak pakai komen bagitau dekat entry ni , and kalau pakai credit to me . okay ? kbai o/ ;



http://i.imgur.com/ApNM85r.png


http://i.imgur.com/tUYeGju.png


http://i.imgur.com/pTurNqG.png


http://i.imgur.com/098vDny.png


http://i.imgur.com/mmgeVpi.png


http://i.imgur.com/Cqt3Mid.png


http://i.imgur.com/herKJKk.png


http://i.imgur.com/NBsB08E.png


Freebies : Scallop Edge

Sunday, May 05, 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ni nak bagi freebies baru . Tak pernah bagi lagi sebelum ni . Dulu pernah ada orang tanya , masa tu tak pandai buat lagi , so sekarang dah pandai buat , terus freebies kan . Sebelum tu pada siapa yang tak tau apa itu scallop edge , scallop edge tu langsir untuk blog , BETTER PREVIEW HERE . Yang ni buat sendiri guna Adobe Photoshop CS5 . 100% hasil tangan sendiri , kalau nak pakai sila komen and credit . TQ ;



http://i.imgur.com/JvW4qGL.png



http://i.imgur.com/6cNYLMh.png



http://i.imgur.com/5NIuMfZ.png



http://i.imgur.com/fruHTgz.png



http://i.imgur.com/5Hs4ROQ.png



http://i.imgur.com/3e9OW5E.png



http://i.imgur.com/VoXZEcO.png



http://i.imgur.com/6g22btS.png


Sorry tak cantik . Pertama kali mencuba . btw kepada sesiapa yang nak pakai meh sini nak ajar ;

1. Template designer > Layout > Add A Gadget > HTML / JavaScript

2. Classic Template > Template > Edit HTML > Paste bawah </style>


<div style="position:fixed; top:0px; left:0px; width:100%; height:60px; background:url(URL IMAGE);"></div>


Yang di bold kan , korang boleh ubah mengikut cita rasa korang . untuk code top tu , aku suggest korang buat macam ni top:-5px; tapi atas korang macam mana nak buat . okay bai o/

Tutorial : Customize Your Comment Box

Assalamualaikum

Lama tak update blog , rindu blog *peluk blog* okay , 4 hari lepas dapat request tutorial . Request tutor apa ? Meh tengok sini ;


Masa tu tak dapat buat , sebab broadband dah reach quota , hari ni aku subscribe internet dekat phone , then connect ke laptop , untuk buat this tutor , sebab takut terlupa . comment box yang dia tanya tu macam mana ? yang macam ni ha ;



Okay macam tu , tapi first sekali aku nak bagitau , this tutor akan menjadi kalau awak pengguna SIMPLE TEMPLATE sahaja . okay jom mula ^^v ;

p/s ; tutor ni mungkin pening sikit , so follow slow slow :D

1. Dashboard > Setting > Post and Comments > Comment Location > Full Page . Tak jumpa boleh rujuk gambar bawah ;


2. Template > Edit HTML . CTRL + F atau F3 this code ;


/* Comments
----------------------------------------------- */

Dah jumpa code tu , delete code yang ada dekat bawah dia TAPI jangan delete semua , delete sampai jumpa code bawah ni , then stop from deleting ;


/* Accents
---------------------------------------------- */


3. Kemudian copy and paste code ni dekat bawah


/* Comments
----------------------------------------------- */  ;



#comments-block aa {
margin: .5em 0;
}
#comments-block dd {
background:#fff;
margin: 0;
font: normal 12px;
border-left: 1px solid #232323;
border-right: 1px solid #232323;
margin-top: -9px;
padding-left:10px;padding-right:10px;padding-top:15px;padding-bottom:15px;
}
@font-face {
font-family:tt;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
#comments-block dd.comment-footer {
background:#232323;
margin:0;
font: 8px tt;
text-transform:uppercase;
margin-bottom: 20px;
margin-top: -12px;
padding-left:10px;padding-top:5px;padding-bottom:5px;
}
#comments-block dd p {
margin: 0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:white;
}
#comments-block .comment-author{
background: #232323 !important;
padding-bottom:10px;padding-right:10px;padding-top:5px;padding-left:10px;
font:15px bebas;
letter-spacing:2px;
}
@font-face{
font-family:bebas;
src:url('http://static.tumblr.com/q29fumh/i3xmldrl4/bebasneue.otf')
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:white;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#fff ;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#fff;
}

4. Edit and Save . Kemudian preview .




Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.