Hafiz Zulkafly

Tukar Lagi ?

Thursday, July 18, 2013

Assalamualaikum

Yoo . Short update . Aku dah taktau apa nak jadi . I think this is kali ke 3 atau 4 apis edit blog buruk aku ni . Haish . Stress . Rasa nya , design design sebelum ni tak sampai sebulan lagi , dah tukar tukar . KahKah . Nampak sangat aku ni mudah bosan . LOL . Orang tak berseni and tak creative , macam ni lah .




Haa , kali ni aku taktau apa dah jadi . See , putih melepak blog ni ha . Malas nak pakai background . Cuba tak pakai background and aku rasa macam okay , so go on dengan tak berbackground . Header tu , ciplak title dari tajuk lagu Junsu - Incredible . aku dah takde idea , buntu , blank . So pakai mana yang ada je . No more intro section dekat sidebar . aku rasa macam tak perlu je section tu . Edit kali ni memang kasi simple habis . Sebab blog yang simple itu keutamaan aku :D


aku ingat nak pakai single column punya themes . Maknanya takde sidebar , sebab aku rasa macam dah bosan dengan blog yang ada sidebar ni . Macam blog Kechik ni ha . Kan takde sidebar tu . aku cuba buat macam tu . Tapi 50% edited , aku stop and back to yang ade sidebar ni . Kenapa ? Sebab idea memang takde langsung . Blank blank blank . Frust , sebab dah lama rasa nya nak pakai single column ni . Tapi hajat tak pernah tercapai . Takpe , mungkin lain kali kot .


Kelmarin , semalam and hari ni . Pecah kepala , itu released , ini released . Abes semua nak released dalam masa terdekat ni ==' ok , macam biasa . sesiapa yang sudi nak komen tentang new look blog apis ni , sila lontar kan komen korang di ruang komen dekat bawah ni okay . kbai o/

Skin yang aku contribute semalam , dapat SOTD . bhahahaha . sebab takde orang lain yang contribute skin , so dapat dekat aku ah . HAHAHA . 

13. Timeless

Tuesday, July 16, 2013

Assalamualaikum


Yoo. hari ni apis nak bagi satu lagi freebies . Freebies blogskins . Ni sebenarnya skin lama yang apis pakai dekat blog lagi satu . Memandang kan apis edit blog semalam . So apis freebies kan skin ni . Takde apa apa yang special dekat skin ni selain daripada skin yang simple and plain gitu . 100% coding by myself . Saya sememangnya tak reti and tak pandai nak buat skin yang awesome awesome ;~~; Oh btw siapa ada akaun blogskins , sudi sudi lah rate and komen skin apis ni ye :)





p/s ; rasa macam blog ni pon bakal berubah untuk kali keberapa pon idak ler teman tau . hahaha . btw , jom join this giveaway , kita meriahkan lagi giveaway ni ;) bai o/

Whoopers Giveaway Sponsored by Darla Carolina

Sunday, July 14, 2013


- ENTRY MELEKAT , SILA OLDER POST UNTUK KE POST TERBARU . TQ -


Assalamualaikum,

KLIK BANNER UNTUK JOIN GA!



Blog: http://hafizzulkafly.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/hafizzulkafly92
Twitter: http://twitter.com/_kupis
Instagram: @hafizzulkafly



WAJIB STRIKETHROUGH

SAYA [ ADALAH / BUKAN ] AHLI #WhoopersFamily



Okay done . Semua syarat dah follow . Tak susah pon syaratnya . Tak perlu nak follow terlalu banyak blog . Tak perlu nak like terlalu banyak facebook page . Tak perlu klik itu dan ini . Hanya perlu follow blog penganjur and like page facebook dia . Mudah kan . Ayuh ramai ramai kita memeriahkan lagi Giveaway ni . Pakat ramai ramai klik banner dekat atas tu . Okay ? Kbai o/

Tutorial : Navigation With Hover #7

Saturday, July 13, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua , LOL . Kali ni nak bagi satu lagi tutorial navigation . Biasa je navigation ni . Lebih kurang yang macam aku pakai . Tapi dah ubah sikit bagi ada hover. Sesuai untuk semua template . Navigation ni letak bawah header cun . Hehehe , meh sini tengok preview-nya ;




Okay , macam itu navigation kali ni . Nak pakai sila komen dahulu ya . Credit terpulang . Tq ;


Template Designer ; Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML & JavaScript

Classic Template ; Dashboard > Template > Edit HTML


<style>
.abc a {
background:#fff;
color:black;
font:9px cambria;
margin:4px;
text-decoration :none;
display:inline-block;
width:90px;
text-transform:uppercase;
text-align:center;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
}
.abc a:hover {
opacity:0;
-moz-transform:scale(0.5);
-webkit-transform:scale(0.5);
}
</style>
<center>
<div style="background:#000; width:730px; text-align:center;padding-bottom:2px;padding-top:0px;">
<div class="abc">
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
</div></div>
</center>

P/S ; Mana mana yang di bold kan tu , korang boleh ubah ikut citarasa korang .

Tutorial : Upload MP3 Using Kiwi6

Wednesday, July 10, 2013

Assalamualaikum.

Hai guys . Hari ni apis nak ajar korang macam mana nak dapat kan URL mp3 yang korang nak dengan cara korang upload sendiri mp3 tersebut . Hari ni apis ajar guna Kiwi6.com . Akan datang mungkin akan ajar guna IronDJ . Okay ini tutor bergambar , so follow slow slow . Lets start !

1. Buka web Kiwi6.com

2. Follow gambar di bawah ;



Klik Sign Up pada mereka yang belum ada akaun kiwi6 and Log in buat mereka yang dah ada .



Pada yang belum ada akaun , sila isi kan tempat kosong . Email tu make sure email yang valid , sebab lepas daftar , korang kena buka email korang bagi verification punya proses .



Done register , klik pada upload yang ada di belah kiri .



Browse file yang korang nak and pilih .



Tekan start Upload .



File sedang dia upload .



Siap upload, klik pada link dalam kotak yang apis merahkan .



Scroll kebawah sikit and klik pada embed and old music player .



Yang apis highlight merah kan tu adalah korang punya URL lagu . 


3) Copy URL tersebut and bole lah letak dekat mana mana music player pilihan korang .


Mana mana step yang tak faham , jangan malu nak tanya . Mana apis boleh tolong , apis akan tolong . Btw , klik pada gambar untuk tumbesaran . Kbai o/

Tutorial : H2 Style Like Me

Sunday, July 07, 2013

Assalamualaikum,

Aku taktau nak nama kan this tutor dengan nama apa . But this is the second time  dapat request tutor macam ni . So ada masa . Terus update tutor ni . Tiada nama spesifik untuk tutor ni . Tapi this tutor untuk simple template sahaja .




Pada mula nya aku decide nak bagi personal dekat dia . Tapi dia tak bagi link blog dia . So aku terus update tutor nya . h2 style yang dia tanya tu macam yang ni ;




Let's start ;

1) Dashboard > Template > Edit HTML , CTRL + F code ni ; h2 {

2) Kemudian akan jumpa code seakan akan macam ni ;




3) Jumpa kan ? Delete semua code tu . Kemudian copy code bawah ni , and paste dekat situ .


h2 {
  background:#c4a7cf;
  font:10pt lauren;
  text-align:center;
  text-shadow:-1px 0px #777,0px 1px #777,1px 0px #777,0px -1px #777;
  margin-bottom:5px;
  color:#fff;
  margin-bottom:10px;
  letter-spacing:1px;
  line-height:40%;
}



4) Save and siap .


Mudah kan ? mana mana yang di bold kan tu boleh ubah mengikut citarasa korang sendiri . Mana mana yang tak paham boleh tanya , jangan malu nak tanya . Kbai o/

Freebies : Simple Background 7

Tuesday, July 02, 2013

Assalamualaikum,

Holaa . Okay hari ni nak bagi satu freebies . Lama dah tak bagi freebies background kan . So aku tolong tweakkan satu background ni supaya jadi pelbagai warna . Sorry kalau tak lawa . HAHA . Credit to Tumblr untuk background tersebut . Aku cuma tolong tweak kan warna sahaja . Nak pakai tolong komen dulu sebelum ambil ye . Credit ? Terpulang . CTRL + CLICK pada background yang korang nak , kemudian save . TQ .


 


 


 


 


© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED