Tutorial : Photoshop , Create Clipping Mask

Sunday, March 24, 2013

Assalamualaikum

Lama dah tak bagi tutorial photoshop kan ? malam ni sempat siap kan satu tutor . macam mana nak buat clipping mask . apa itu clipping mask ? korang pernah tengok tak dalam tulisan tu macam ada background . ha , itu nama nya clipping mask . meh apis ajar macam mana nak buat .

1. Siapkan tulisan korang dulu .

2. Kemudian pilih background yang korang nak , then drag ke dalam CS korang macam gambar di bawah ;




3. Then akan jadi macam apis punya dalam gambar dekat bawah ni , korang resize background tu supaya tutup semua tulisan korang tu . kemudian tick pada tanda dalam kotak no dua ;




4. Lepas tu pergi dekat layer . kemudian right click pada background punya layer , then cari clipping mask macam gambar bawah ni ;




5. Siap sudah clipping mask korang . now masa untuk kemas kan bagi nampak lagi okay . right click pada layer tulisan . then pilih blending option ;




6. Siap and dah boleh save :D




Step no 5 tu kalau korang taknak follow pon takpe , apis cuma suggestkan in case kalau korang nak bagi nampak lebih kemas lagi . tak paham jangan malu nak tanya , mana apis boleh tolong , apis akan tolong . kbai o/

4 comments:

  1. assalamualaikum. abang hafiz guna PS version mana? saya punya PS CS3 takde icon mcm abang hafiz punya PS

    ReplyDelete
  2. @EVAHASHIM wassalam . saya guna adobe photoshop cs5 ;~~;

    ReplyDelete
  3. ouh. okay! :D means saya kena dowlowd baru lah ni kan? *sigh* tengs btw :3

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED