ATTENTION !

Saturday, June 30, 2012

Assalamualikum

Annyeonghaseyo . wee ~ apa khabar ? sihat ? hoho . semenjak apis dah start pengkuliahan ni , makin liat lah entry nak berupdate . huhu . al maklum lah . awal awal semester memang busy sikit . sikit lah . so memang lepas ni blog apis akan sentiasa berhabuk :( .

Okay tujuan update entry ni . apis nak bagitau kepada semua pemenang contest blog paling awesome . hari ni adalah hari terakhir untuk anda menghantarkan segala maklumat yang apis perlukan sebelum jam 12 malam ni . selepas jam 12 malam ini apis takkan layan and hadiah korang akan di BATAL kan serta merta .

Jangan cakap korang taktau apa apa sebab apis dah pergi kesemua blog pemenang and shout di cbox mereka . tapi hanya 3 , 4 orang sahaja yang dah hantar maklumat yang diperlukan . so malam ni and hari ni adelah hari terakhir untuk korang hantar maklumat . kalau tak , harap maaf . kemenangan korang akan terbatal . ok , berikut adalah mereka mereka yang sudah menghantar segala maklumat yang diperlukan and hanya tunggu masa untuk terima hadiah :


By Gmail :
http://duniaimpianfatin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://www.amercorner.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

By Inbox Facebook :
http://chocollyheart.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://anythingaboutmylife97.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

By Blog :
http://diarihaticikaqilah.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html


Okay . hanya 5 orang sahaja yang baru hantar maklumat kepada apis . yang lain , semua apis belum dapat lagi . so cepat korang hanya ada masa tak sampai 9 jam sahaja untuk tuntut hadiah korang . kalau tak , harap maaf hadiah korang burn . kepada mereka yang dah hantar tuh . sabar ye . dalam 2 atau 3 hari lagi korang akan dapat hadiah korang . insyaallah . :)

Pemenang Contest Blog Paling Awesome

Sunday, June 24, 2012

Assalamualaikum

Setelah sekian lama contest ni melabur tirai . akhirnya Apis and Fifah dah pun pilih pemenangnya . haha . keputusan adalah muktamad . sebarang bentuk rayuan tidak akan dilayan . ceewahhh . haha . okay , pemenang dipilih berdasar dari 20 top finalist . kecuali top referral . kepada yang tak berjaya , jangan sedih . insyaallah akan datang kami akan buat lagi :) so nak tau tak siapakah yang bernasib baik ? ayuhh kita tengok ^^


Tempat Pertama : RM20 Topup + Masuk dalam link Favorite Blogger Kami .

http://chocollyheart.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

Tempat Kedua : RM15 Topup + Simple Header

http://duniaimpianfatin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html


Tempat Ketiga : RM10 Topup + Banner

http://bloomingblossoms-fara.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html



5X Saguhati : Cursor Blog (Nama Korang Sendiri) + Masuk Dalam Exchange Link Kami Berdua

http://diarihaticikaqilah.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://anythingaboutmylife97.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://leenabestfriend.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://officialliyana.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
http://imma-superman.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html

2X Top Referral

Dari Blog Apis :

http://aisyahhumaira99.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

Dari Blog Fifah :

http://www.amercorner.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html


Okay itu die senarai pemenang bertuah untuk contest yang dianjurkan oleh Apis and Fifah . nak pilih pemenang bukan satu benda yang mudah . even nak pilih untuk saguhati pon kita orang dah pening kepala . apatah lagi yang 1 , 2 and 3 kan ? lagi gila lah . hehe .

PERHATIAN
kepada para pemenang . anda dikehendaki menghantar segala maklumat yang diperlukan sebelum 30 JUNE 2012 . segala detail yang perlu dihantar adalah seperti berikut :



Nama :
Link Blog :
No Telefon : ( Bagi pemenang tempat pertama , kedua , ketiga dan top referral )
Hantar ke : mohdhafizzulkafly92@gmail.com


kegagalan korang untuk hantar segala maklumat yang diperlukan membolehkan korang punya kemenangan akan terbatal and hadiah burn  .  baiklahh , kepada yang menang cursor dengan header tuh . korang boleh request dekat twitter atau fb apis . okay . yang menang banner tu , boleh contact Fifah . baiklahh . sampai disini je entry kali ni . mohon maaf kalau sepanjang apis and fifah buat contest ni ade menyinggung banyak pihak atau buat mana mana terasa mahupon sakit hati , Apis and Fifah mohon maaf sangat sangat . insyaallah , kalau ade rezeki lagi , kitorang akan buat lagi contest , segmen mahupon GA ^^

Tutorial : How To Get An IronDJ Mp3 Url

Assalamualaikum

Yoo . tutor updated . tutor ni ade orang request dekat twitter apis . lama dah die ade masalah nak carik url lagu guna ironDJ ni . so kali ni apis nak tolong die . harap tutor ni membantu die . okay jom mula ^^

1) Pergi ke laman web ini >>IronDJ<<

2) Kemudian korang search je lagu ape yang korang nak . Insyaallah kalau nasib korang baik , ade lah lagu tu .
3) Dah jumpa lagu yang korang nak tuh ? Klik je pada lagu tersebut .

4) Pastu ade nampak HTML embed tak ? okay , apis nak korang copy semua code dalam HTML embed tuh . pastu paste lah dekat mana mana yang korang nak untuk sementara .


5) Lepas dah copy then macam mana korang nak tau mana satu URL lagu tuh ? korang carik code ni : mp3=


6) Selapas code mp3= tuh ade http://blablablabla.mp3 ha , yang itu lah URL lagu yang korang perlu copy and paste dekat blog korang .

Paham tak ? apis taktau macam mana nak explain lagi . takat ni je apis mampu . sebelum ni mudah je . IronDJ memang dah sedia kan direct link . tapi selepas dorang tukar interface baru . dah takde dah direct link url lagu tersebut . so susah sikit lah korang nak carik URL lagu tersebut . apis harap tutor apis ni membantu . insyaallah . btw , kalau ade yang tak paham . tanya okay . insyaallah , mana yang boleh apis tolong , apis tolong :)

20 Calon Bakal Pemenang Contest Blog Paling Awesome

Wednesday, June 20, 2012

Assalamualaikum

Yoo . kepada perserta contest blog paling awesome . MAAF sebab buat korang menunggu lama . biasa lah . awal sem dah mula busy . so agak susah nak duduk terpacak depan laptop ni lelama . nak tak nak apis kena juga buat . okay . apis and fifah dah buat keputusan yang kitorang akan pilih pemenang secara berperingkat . Alhamdulillah . sambutan agak menggalakkan untuk first contest yang kami berdua anjurkan . so disebabkan agak ramai . agar sukar untuk kami berdua untuk terus decide pemenang . so apis and fifah akan pilih 20 orang (10 dari blog apis manakala 10 lagi dari blog fifah) sebagai calon yang bakal jadi pemenang . paham tak ? kira macam mentor juga la . kan berperingkat , and ade penyingkiran . cewahh . hehe . so ni die 10 blog yang berjaya menawan hati apis :) kepada yang tak berjaya tu , jangan sedih sedih bukan blog korang tak awesome . maybe rezeki tak menyebelahi korang kali ni . insyaallah akan datang apis akan buat contest lagi . okay . ni die 10 peserta yang pilihan apis :


1.http://andisakinah.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
2.http://aisyahhumaira99.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
3.http://dearsuperduperstar.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
4.http://iman-salsabila.blogspot.com/2012/06/masa-untuk-awesome-prizers-klik-klik.html
5.http://chocollyheart.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
6.http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
7.http://anythingaboutmylife97.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
8.http://duniaimpianfatin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
9.http://wanaseoby.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
10.http://officialliyana.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

mana 10 lagi , kata 20 ? Okay jom tengok fifah punya dekat SINI

okay . pemenang akan kami umum pada bila bila masa sahaja . so 20 orang ni , tolong alert okay ^^ sebab kami agak kekurangan masa untuk shout atau comment di entry setiap peserta . harap korang paham . k chow dulu ~

Contest : Blog Paling Awesome , Tutup Sudah :)

Thursday, June 14, 2012



Assalamualaikum

Hye korang :) lama bebenor apis tak update blog ni ha . dah berhabuk ha laptop ni . almaklum lah , busy sikit awal awal semester ni . banyak benda yang perlu diselesaikan . so agak tak sempat nak duduk depan laptop ni ha . okay . tujuan entry ni apis update , apis nak bagitau korang . contest yang apis and fifah anjurkan dah pon melaburkan tirai nye . alhamdulillah . even ni first contest apis and fifah . sambutan die , alhamdulillah . terima kasih kepada mereka yang sudi join and support kitorang . so , for those yang join tuh , sila alert okay . apis maybe tak dapat nak terjah blog korang satu persatu untuk bagitau yang contest dah tutup . masa judgement baru apis akan terjah blog korang . tapi itu pon akan ambil masa yang lama coz line internet dekat U apis ni sometimes tak menentu . harap korang paham . senarai peserta akan apis update dalam masa terdekat . so , please alert okay :) akhir kata , thanks a lot for those support us for our first contest :))

SENARAI PERSERTA CONTEST BLOG PALING AWESOME

Senarai Perserta Contest : Blog Paling Awsome .

Wednesday, June 13, 2012

INI ADALAH SENARAI PERSERTA CONTEST BLOG PALING AWESOME

1.http://ceritastoryepal.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
2.http://marteslian.blogspot.com/2012/05/contestblog-paling-awesome.html
3.http://viohyo-jiyong.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
4.http://fatinhalid.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
5.http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awsome.html
6.http://andisakinah.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
7.http://ceritalilyputeh.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
8.http://smileandsmile123bye.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
9.http://thepureheartoftheemptysoul.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
10.http://nuramirul.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
11.http://saranghaeb2st4ever.blogspot.com/2012/05/contest-blog-paling-awesome.html
12.http://budaktechit.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
13.http://aisyahhumaira99.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
14.http://fitrah-cahayafitrah.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
15.http://dearsuperduperstar.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
16.http://moonrobi.blogspot.com/2012/06/blog-paling-awesome-ohsem.html
17.http://kisahgadisgeminimerahjambu.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
18.http://http://stifazaraandthecapitala.blogspot.com/2012/06/contest-belog-palingg-ohsemmm.html
19.http://sufiana1992.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
20.http://anieyshstorrymorry.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
21.http://iman-salsabila.blogspot.com/2012/06/masa-untuk-awesome-prizers-klik-klik.html
22.http://havingyouisthebest.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
23.http://aduduvsalienpink.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
24.http://vanillapluschocolate.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
25.http://airaamir.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
26.http://eiyka-herry.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
27.http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
28.http://missikah-astoryteller.blogspot.com/2012/06/httphafizzulkafly.html
29.http://farahanidzaharis.blogspot.com/2012/06/anyonghasaeyo-chingu-kali-nieyh-fara.html
30.http://sorryilupa.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
31.http://chocollyheart.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
32.http://sorryilupa.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
33.http://mohareqil99.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
34.http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
35.http://atique159.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
36.http://targetontheline.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
37.http://liltingmelody.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
38.http://thaza-kpop-freak.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
39.http://ashirashida.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
40.http://mysweetcrunchy.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
41.http://dieynajoincontest.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
42.http://anythingaboutmylife97.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
43.http://dinie-aainaa.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
44.http://missmashimaaru.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
45.http://idoloveyouhoney.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awsome-by-hafiz.html
46.http://sehunsehun.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
47.http://thesweetvanilla.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
48.http://nomoreaboutyou.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
49.http://lurun-niaraf.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
50.http://ceriterafirzanah.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
51.http://haruka-narumi.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
52.http://zefreakprofile.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
53.http://itsmeyaya.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
54.http://lienazetty.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
55.http://cayunksheera.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
56.http://amysembeyy.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
57.http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
58.http://diarybudaktinggi.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
59.http://mucuxmellow.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
60.http://myzamichiko.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
61.http://didijojo.blogspot.com/2012/06/dan-wazzup-yeyyana-join-contest-lagi.html
62.http://kpoppers-bloggers.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
63.http://allaboutcikfiestory.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
64.http://imandanialdairiestoyou.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
65.http://chibipikachu.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
66.http://duniaimpianfatin.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
67.http://wanaseoby.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html
68.http://x-effujixwan.blogspot.com/2012/06/syarat-syaratnya-1.html
69.http://officialliyana.blogspot.com/2012/06/contest-blog-paling-awesome.html

SILA CHECK PENYERTAAN ANDA . JIKA LINK ANDA TIADA DALAM SENARAI . SILA INFORM KEPADA SAYA A.S.A.P  . TQ :)

"Contest : Blog Paling Awesome"

Tuesday, June 12, 2012

CLOSED


Assalamualaikum

Hey yoo . Okay untuk pengetahuan korang ini pertama kali apis anjurkan contest . haha . pertama kali dalam sejarah hidup apis . okay ayat poyo . contest ni apis anjurkan bersama classmate apis . afifah :) banner atas tu apis buat sendiri . first time jugak buat banner untuk contest . hehe . minta maaf kalau buruk . okay macam mana nak join this contest ? jom tengok syarat syaratnye :

1. Warganegara Malaysia
2. Mempunyai Blog
3. WAJIB Follow blog APIS and FIFAH *bagi mudah kami beritahu update contest nak follow klik je nama tu*
4. Tekan button like FB apis dan Gades Pizza fifah . *tak wajib , tapi di galakkan*
5. Buat satu entry bertajuk "Contest : Blog Paling Awesome".
6. Letak banner di atas dan link kan ke entry Apis (Jika anda dari blog Apis) ke entry Fifah (Jika anda dari blog Fifah)
7. Hantar link entry korang ke ruangan komen entry ini  (Jika anda dari blog Apis komen dekat entry ini) dan (Jika anda dari blog Fifah komen dekat entry beliau  )
8. Sebarang link tidak diterima melalaui cbox .
9. Contest bermula dari 1 JUNE 2012 . tarikh tutup akan diberitahu kemudian
10. Contest ini automatik akan terbatal jika penyertaan kurang dari 30 .

okay . itu syarat-syaratnye . okay susah ke ? harap tak membebankan korang okay ^^ . penyertaan akan terbatal jika anda melanggar salah satu dari syarat diaatas . ada hadiah tak contest ni ? MESTI lah ada . ape die hadiahnye ? okay ini list hadiahnye :

1 X Pertama   : RM20 TOPUP + Masuk Dalam List Favourite Blogger Kami
1 X Kedua     : RM15 TOPUP + Simple Header (macam freebies apis , tapi nama korang )
1 X Ketiga     : RM10 TOPUP + Banner (Fifah akan buat)
5 X Saguhati  : Cursor Blog (nama korang) + Masuk dalam bloglist  kami
2 X Top Referral : RM5 TOPUP 

Ha , tu dia senarai hadiah hadiah yang bakal korang menang . minta maaf lah hanya  10 orang je yang bakal dipilih sebagai pemenang . sebab contest ni takde guna sponsor dar sesiapa pon . memang 100% dari apis and fifah . so hadiah pon tak dapat nak bagi banyak . nak kami tambah hadiah ? rajin rajin klik nuffnang kami . insyaallah kalau ada rezeki , kami akan tambah hadiah .

yang ni pulak detail macam mana kami pilih pemenang :
1. Blog tak berat and tak lambat loading *aspek yang paling penting yang akan kami nilai*
2. Blog kemas dan tak banyak widget yang mengarut .
3. Entry contest yang menarik dan mesra :) 

okay . tu je detail detail pasal contest pertama apis dan fifah ni . harap korang support kami berdua sebab ini first time kami anjurkan contest . insyaallah , kalau sambutan yang menggalakkan , kami akan buat lagi :) apa tunggu lagi . jom join ^^ ajak ramai ramai . ada hadiah untuk top referral :)

Contest Blog Super Kawai by Bubu

Thursday, June 07, 2012



Assalamualaikum

Heyy yoo . nampak title atas tuh . apis join contest lagi . haha . memandangkan bubu orang pertama yang join contest apis aritu , so apis pon nak join contest die tanda terima kasih dekat die sebab support contest apis :) now waktu apis pulak nak balas jasa die balik . okay apis mempetaruhkan blog apis yang tak seberapa ni ha . sesungguhnya apis punya blog memang tak kawai pon . tapi tak salah kan kita mencuba nasib . bak kata orang , cube dulu baru tahu . ni belum cube lagi dah kata tak boleh menang la , blog aku tak layak lah , and macam macam lagi . hehe . insyaallah , kalau ada rezeki takkan kemana . jangan risau . nak join ? klik banner atas tuh . hadiah ? memang terbeliak mata masa tengok tadi . nak tau ? sila lah join XD . syarat ? jangan risau , kalau apis join contest , segmen atau GA tu , maksud die syarat confirm senang . tak perlu nak follow ramai ramai tu ha . okay mangsa tag apis macam biasa :

Tutorial : Rounded Crop Using Photoshop

Wednesday, June 06, 2012

Assalamualaikum

Kali ni apis nak ajar korang semua tutor macam mana nak rounded crop gambar guna photoshop korang . macam yang apis punya navigation tuh . apis bukan pakai border-radius punya code . tapi apis guna gambar yang memang dah di crop menjadi bulat . okay apa lagi yang korang semua tunggu . sila lah buka Photoshop korang cepat dan follow je gambar di bawah :)


A. Lepas klik no 1 , korang buat lah bulatan besar mana yang korang nak .


B. Tengok pada layer korang . Add new layer . nanti akan wujud satu layer baru dekat atas background .


C. Kemudian klik pada background biar die jadi biru . lepas tuh pergi pada edit copy . atau shortcut key die CTRL + C .


D. Klik pada layer pula . kemudia edit and paste . shortcut untuk proses ni boleh tekan CTRL + V .


E. Kemudian klik pada background pula . pastu klik lambang tong sampah tuh . delete background .


F. So korang punya akan jadi macam apis punya . now kerja korang just crop bagi kemas je . lepas tuh save . jangan lupa save as PNG format okay . kalau format lain , belakang die takkan transparent .

okay siap . mudah kan ? so lepas ni tak perlu lah guna code radius lagi . guna cara ni mudah and cepat . lol . okay kalau jadi sila lahh komen , kalau tak jadi and tak paham pon , sila lah komen juga ye . apis sedia untuk tolong korang :) kbye o/
Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.