Freebies : Kpop Fan Club Cursor

Saturday, March 31, 2012

Assalamualaikum

okay , kali ni buat pertama kali apis buat freebies cursor . ini pon di inspirasi oleh wana :) terima kasih wana . okay , freebies ni khas untuk kpoppers . special made for you . chewah . okay , malas nak tulis panjang panjang , nahh amekk :


http://i.imgur.com/QTfy1.png

http://i.imgur.com/8ZLCH.png

http://i.imgur.com/SJDtV.png

http://i.imgur.com/Fgvjq.png

http://i.imgur.com/iByrH.png

http://i.imgur.com/1yNXW.png

http://i.imgur.com/0tCmT.png

http://i.imgur.com/ZMlef.png

http://i.imgur.com/N89vD.png

http://i.imgur.com/x36M2.png

http://i.imgur.com/5WV3J.png

http://i.imgur.com/ANFqI.png

http://i.imgur.com/Euy66.png

http://i.imgur.com/nf9Eh.png

http://i.imgur.com/QLtwz.png

http://i.imgur.com/mjSqW.png

http://i.imgur.com/7FnE3.png

http://i.imgur.com/DooDZ.png

http://i.imgur.com/PYf3n.png

http://i.imgur.com/k7IdQ.png

http://i.imgur.com/oTAZZ.png

http://i.imgur.com/uVrlZ.png

http://i.imgur.com/a3Itm.png

http://i.imgur.com/CvFv0.png


*nak guna bagitau ok ? kalau mana mana apis ada salah eja , minta maaf eh . bagi tau apis , then apis akan edit semula . terima kasihh ^^

*apis  terima request if korang nak cursor macam ni , tapi nama korang XD

Tutorial : Billy Player

Saturday, March 17, 2012



Assalamualaikum

annyeong ^^ hari ni apis nak buat tutor mp3 player macam apis tuh . haa , comey kan mp3 player tuh ? nama nye Billy Player . hoho . benda ni pon apis belajar dari Nana and Wana . dorang ada buat gak tutor untuk Billy Player ni . misal kate kalau korang  tak paham tutor yang apis buat , korang sangat digalakkan untuk merujuk tutor mereka berdua . sebab dorang berdua blogger yang ohsemm ! HAHA . btw , thanks dekat korang berdua sudi ajar apis benda ni . okay , dah sedia ? JOM mula ^^

First sekali . pegi dekat SINI . okay , lepas tuh . follow gambar dekat bawah ni . ^^



okay . lepas tuh . copy and paste dekat mana mana tempat yang korang nak atau korang suka . save and preview . siap ! mudahkan ? ohh yaa , mana nak dapat URL mp3 ? korang boleh carik dekat SINI . search lagu yang korang nak , then dah jumpe . korang tengok HTML Embed . korang copy code yang macam ni 

http://irondj.net/mix/file/16646/U-Kiss_-_Man_Man_Ha_Ni.mp3

okay ? MAKESURE belakang sekali ade .mp3 . kalau takde , tak menjadi . okay ? tu je step step untuk letak billy player dalam blog . okay . selamat mencuba ! ^^v


macam mana nak dapatkan URL dari IronDJ ? HERE

Tutorial : Letak Tempat Komen (Blogskin)

Friday, March 16, 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hai. Harini  update tutor lagi . Untuk newbie pengguna blogskins/classic template.

macam mana nak letak tempat komen untuk blogskins ?

Okay , ade sesetengah blogskins , dorang tak provide tempat untuk komen . so korang kena tambah atau edit sendiri . Aku nak bantu korang . senang je cara die . jom start ^^

1) Copy code dekat bawah ni :

<BlogDateHeader><$BlogDateHeaderDate$>, </BlogDateHeader><$BlogItemDateTime$>  ϟ <BlogItemCommentsEnabled><$BlogItemCommentCount$> <a class="comments" href="https://www.blogger.com/comment.g?blogID=<$BlogID$>&postID=<$BlogItemNumber$>&isPopup=true" onclick="window.open(this.href,'newwin', 'bloggerPopup', 'toolbar=0,scrollbars=1,location=0,statusbar=0,menubar=0,resizable=0,width=200,height=450');return false;">Babbling</a></BlogItemCommentsEnabled>

2) Then paste dekat mana mana yang korang nak . misal kate korang nak bawah title blog , copy and paste benda ni dekat bawah title punya coding . Paste wherever you want it to be appear. Okay? Save and Siap.

Tutorial : How To use Blogskins

Thursday, March 08, 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


1)  Log In > Template

Pastuh korang scroll ke bawah sekali . Korang akan nampak revert to classic template. Okay korang klik tuh . Lepas tu klik okay . paham ? Kalau tak paham . Follow gambar nie :-





pas korang klik ok , die akan jadi macam atas ni ^^

Okay . Dah siap . Now korang dah boleh pakai blogskins . Mana nak dapat blogskins ? Korang boleh amek DISINI atau DISINI . Pilih ikut yang korang suke . Okay cara nak download blogskins macam mana pulak ? Lepas korang dah buka link yang aku bagi tuh . Korang pilih mana yang korang suka . Then korang dah berkenan dengan satu skin tuh , korang scroll down , then korang akan jumpe macam dalam gambar bawah ni :-


Okay , korang boleh preview dulu dengan klik preview it . Sometimes preview error . Then kalau nak download , korang klik Blogger Main tuh . nanti die akan download satu notepad format .txt . Contoh --> Blogskins379832.txt . Korang buka je notepad tu . Semua code ade dalam tuh . Copy all then paste dekat TEMPLATE . Save and Preview.

Tutorial : Kotak Status

this is my girl ! HAHA ^^

Assalamualaikum

LOL . apis tak jadi nak hiatus blog . walaupun exam , apis still online . terukkan ? aishh . apis online setiap kali lepas abes satu paper . apis akan online . tapi tak online lelame lahh . btw , ok tak new look apis ? template asal dari Haziq Yusof . Then apis ubah hampir 100% . die creative . tak macam apis . okay dah lari dari tajuk entry . ==' 

nampak tak status marquee apis dekat atas belah kanan tuh ? okay , apis nak ajar benda tuh . maybe ramai yang dah tau . takpe apis nak ajar pada yang taktau sahaja . okay ? okay senang je . korang copy code bawah nie :

<div style=' width:245px; position:fixed;bottom:2px; right:5px; padding:3px; background: #cecece; border:1px solid #fff; opacity:0.8;color:#000; font-size:11px;text-align:left;'>
Status : <marquee>WRITE YOUR STATUS HERE !</marquee></div>

copy then paste dekat mana mana yang korang suke . yang apis BOLD kan tuh , korang boleh ubah ikut citarasa korang . okay . save and preview . mudah kan ? 

mesti jadi punya . budak darjah satu yang ajar apis buat benda nie . haha . apis main main je . apis belajar dari HTML tutorial . *sorry tak leh nak letak link die sebab apis lupa . actually dah lama nak buat tutor ni . tapi tak kesampaian . okay tuh je . selamat mencuba ! annyeong ~ ppyong o/
Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.