Tutorial : Rounded Crop Using Photoshop

Wednesday, June 06, 2012

Assalamualaikum

Kali ni apis nak ajar korang semua tutor macam mana nak rounded crop gambar guna photoshop korang . macam yang apis punya navigation tuh . apis bukan pakai border-radius punya code . tapi apis guna gambar yang memang dah di crop menjadi bulat . okay apa lagi yang korang semua tunggu . sila lah buka Photoshop korang cepat dan follow je gambar di bawah :)


A. Lepas klik no 1 , korang buat lah bulatan besar mana yang korang nak .


B. Tengok pada layer korang . Add new layer . nanti akan wujud satu layer baru dekat atas background .


C. Kemudian klik pada background biar die jadi biru . lepas tuh pergi pada edit copy . atau shortcut key die CTRL + C .


D. Klik pada layer pula . kemudia edit and paste . shortcut untuk proses ni boleh tekan CTRL + V .


E. Kemudian klik pada background pula . pastu klik lambang tong sampah tuh . delete background .


F. So korang punya akan jadi macam apis punya . now kerja korang just crop bagi kemas je . lepas tuh save . jangan lupa save as PNG format okay . kalau format lain , belakang die takkan transparent .

okay siap . mudah kan ? so lepas ni tak perlu lah guna code radius lagi . guna cara ni mudah and cepat . lol . okay kalau jadi sila lahh komen , kalau tak jadi and tak paham pon , sila lah komen juga ye . apis sedia untuk tolong korang :) kbye o/

2 comments:

  1. awk,ajr r cara buat navigation cm awkk tu..comeyy..

    ReplyDelete
  2. @✿ Cikk Myra ✿ navi tu complicated tutor nye . saya takut orang tak paham :( . lagipon code tuh godek sendiri .

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED