Hafiz Zulkafly

Tutorial : Player for Blog (Mine Version)

Wednesday, February 06, 2013

Assalamualaikum


Yoo , hari nak bagi satu tutorial . haritu ade godek godek sikit coding macam mana nak bagi music player nampak berhias sikit . cuba punya cuba , jadi lah macam ni :




Okay , macam tu lah yang apis berjaya buat . hehehe . macam , nak buat macam tu jugak tak ? jom apis ajar :)


Template Designer

Layout > Add a Gadget > HTML / JavaScript

Classic Template

Template > Edit HTML

Kemudian copy and paste code bawah ni .



<center>
<div style="color:#eee;border:4px solid fff;box-shadow:0px 0px 5px #000;width:25px; height:22px;text-align:center;padding-top:6px;padding-left:1px;padding-right:2px;border-radius:333px;background:#000;">
<embed src="http://www.strangecube.com/audioplay/online/audioplay.swf?file=http://media.irondj.net/mix/file/31464/Owl_City_and_Carly_Rae_Jepsen_-_Good_Time.mp3&auto=yes&sendstop=yes&repeat=0&buttondir=http://www.strangecube.com/audioplay/online/alpha_buttons/classic_small&bgcolor=0x000000&mode=playstop" quality=high wmode=transparent width="14" height="14" align="" TYPE="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">
</embed>
</div>
</center>

*yang apis bold tu gantikan dengan URL lagu yang korang nak :)


Kemudian SAVE and siap . amacam jadi tak ? kalau jadi bagitau . kalau tak jadi pon bagitau . hehe . player ni apis design sendiri , so make sure kalau korang nak guna wajib komen and wajib credit okay ? kbai o/



4 comments

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED