Hafiz Zulkafly

Tutorial : Follower Widget (Blogskins User)

Friday, November 02, 2012


Assalamualaikum

Haritu . ade orang minta ajarkan macam mana nak dapat follower widget untuk blogskins . actually dah ade banyak dekat google . tapi aku ade cara sendiri . cara ni mungkin agak mengelirukan , sebab ni cara yang aku create sendiri . so kena follow tutorial ni slow slow . insyaallah korang akan boleh follow . okay ? jomm mula .

1) Tukar blog kepada Simple Template .

macam mana nak tukar ? pergi dekat Template > Upgrade Template > Simple Template . Pastu save . kemudian . korang pergi ke Layout > Add a Gadget > Followers . kemudian SAVE . siap fasa pertama . try view blog korang , then RIGHT CLICK , click pada VIEW PAGE SOURCES . takpun , CTRL + U , nanti akan keluar semua coding blog korang . aku nak korang CTRL + F perkataan SITE . cube cari seakan akan macam code bawah ni ;

site: "07045439483620914405",

dah jumpa code yang seakan akan macam dekat atas ni ? copy then tolong save dekat mana mana dulu .

2) Tukar semula blog kepada Classic Template .

Pergi ke template . then scroll down sampai bawah . kemudian klik pada REVERT TO THE CLASSIC TEMPLATE . okay siap step kedua .

3) Copy code dekat bawah ni .


<center><script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-YOUR BLOG ID" style="width:210px;border:0px solid #444;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['BORDER_COLOR'] = 'transparent';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#f3e4ca';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#000000';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#000000';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#f3e4ca';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = '#f3e4ca';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#000000';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#000000';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#000000';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#000000';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333';
skin['NUMBER_ROWS'] = '3';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-YOUR BLOG ID',
   site: 'YOUR SITE NUMBER' },
  skin);
</script></center>

*YOUR SITE NUMBER tu . korang paste no yang korang copy dekat step no 1 tadi . COPY NO SAHAJA . kemudian mana mana code color tu korang boleh edit ikut suka korang .

4) Save and Preview .

Try refresh banyak kali sebab mase aku buat haritu , lepas refresh banyak kali baru jadi . tutor ni takkan jadi kalau korang paste code ni dekat tempat lain selain daripada main page blog korang . tak paham , jangan malu nak tanya .

46 comments

  1. site no tu betul tak ? sebab site no tu sangat penting . kalau salah memang takkan jadi .

    ReplyDelete
  2. Awakk ! Saya tak jumpa nombor site saya pun ? Tolong cari pleasee !

    ReplyDelete
  3. hurm . ade twitter tak ? PM saya dekat twitter .

    ReplyDelete
  4. tolong saya please~ tak boleh nak copy laa... kenapa ea?

    ReplyDelete
  5. shankyew~ jadik , tapi macammana nak tukar background colour (follower) tu ?

    ReplyDelete
  6. @b2utyinspirit~ ubah code code color yang ade dalam code ni . sorry , apis tak highlight code color TT_______TT

    ReplyDelete
  7. thanks veli much abg apis..jadi la..dah lame cri tuto camni

    ReplyDelete
  8. kenapa saya cari site number tak ada even dah tukar kepada simple template?

    ReplyDelete
  9. YEAH YEAH dah jadi :D thanks apis. dah lama nak cari tuto ni dapat jugak akhirnya :D :D :D

    ReplyDelete
  10. tak boleh lha , da buad xjdy gk . mcm mne ny . dye kuar error jer

    ReplyDelete
  11. xbolh pon . da buat ps tuh kuar error je . tq

    ReplyDelete
  12. @nursafira@fyraa dah buat sampai step mana yang keluar error tu ?

    ReplyDelete
  13. Thanks buat tuto ni. Dah lama cari :D

    ReplyDelete
  14. @SI bαmbαmm ™ lepas tukar ke simple template , dah add gadget ? btw this tutor untuk blogskins user .

    ReplyDelete
  15. yes knew it, dah, before ni pakai blgskin, but sebb tak boleh add fllwr wdget so i chnge it to simple tmplte :/

    ReplyDelete
  16. @SI bαmbαmm ™ hurm , okay , cube awak letak follower widget dekat simple template awak tu . kemudian bagitau saya . saya tolong carikkan site number :)

    ReplyDelete
  17. dah letak , tlg mcm mane..? contct me at here https://twitter.com/zazabamm

    ReplyDelete
  18. tenx abng. jdlah. tutor untuk letak komen d blog skin ad x abng?

    ReplyDelete
  19. @Ajiem Smarties sampai dekat step mana eh yang tak jadi ?

    ReplyDelete
  20. @Ajiem Smarties masa tukar ke simple template , dah add follower widget tak ? kalau dah add . save dulu . kemudian review blog , lepas tu baru open page sources . bole bagi link blog ? saya tolong tengokkan

    ReplyDelete
  21. alaa.. tak dptla. tak jumpa site no..

    ReplyDelete
  22. dalam banyak2 tuto saye try, tuto ni yg menjadi..thanks hafiz..

    ReplyDelete
  23. Thanks :) . your tutorial very helpful

    ReplyDelete
  24. thank you thank you ^^ sekali buat terus jadi ><

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. dah convert and dah letak widget followers belum?

      Delete
  26. Assalamualaikum. Dlm bnyk2 tutorial, tutorial awk yg mnjadi kt blog saya. Thanks :)

    ReplyDelete
  27. dah convert ke simple template dan dah add widget followers, tapi takde pun site code tu. macam mana ye ?

    ReplyDelete
  28. saya tak jumpa "site" tu macam mana???

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak dah letak follower widget ke belum?
      kalau dah letak cuba bagi link blog awak saya tolong carikkan

      Delete
  29. menjadi.terima kasih..follow la kita balik yer..saya blogger baru..http://sikasutpinkstory.blogspot.my

    ReplyDelete
  30. yeay. trima kasih. menjadi. lama jugak cari tuto ni.

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED