Hafiz Zulkafly

Tutorial : Link Shortener

Friday, July 13, 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni update tutor lagi . dah lama rasa nya tutor tak berupdate . // eh bukan semalam baru update ka ? haha . okay sila ignore . style aku intro memang panjang . nak buat macam mana . terpaksa bagi intro panjang sebab tutor ni pendek and simple . okay first nak tanya . korang pernah tak jumpa link link macam ni dekat cbox korang > http://goo.gl/xXeu3 ?. ha , actually . itu link yang telah dipendekkan menggunakan url shortener ni . untuk apa pendekkan ? yela . mana lah tau kalau korang nak hantar link dekat cbox someone ke , link kan kadang kadang panjang . cbox pulak ade limit berapa patah perkataan . so guna kan lah url shortener ni bagi memudahkan . hehe . apa tunggu lagi , jom belajar.


1. Pergi dekat laman web ni : Google URL Shortener

2. Kemudian ikut step dalam gambar dekat bawah ni .




Okay . siap . mudahkan ? so lepas ni boleh lah korang pendek pendek kan segala link link yang panjang berjela jela tu ha . ada paham ? . hehe . Aku pon baru tau benda ni . dapat je tahu , terus update tutor . k itu tipu . kalau tak paham . jangan malu nak tanya . malu bertanya sesat jalan . kbai o/

lepas ni nak bagi freebies skin pulak ^^

2 comments

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED