Hafiz Zulkafly

Tutorial : YouTube Player dalam Blog

Tuesday, November 22, 2011

.Assalamualaikum.


kali ni nak buat tutor youtube player dalam blog . korang tau tak macam mana youtube player tuh ? ala . macam apis punye tuh la . dekat atas , bawah button dashboard and button follow . ha , tuh la youtube player . hehehe . oke , ni care nak buat bende alah tuh .

1)Design > Page Element > Add a Gadget > HTML/Java Script

2)Copy and Paste code dekat bawah ni .

<div style="POSITION: fixed; top: 2px; left:4px;"><div style="MARGIN-LEFT: .1em; MARGIN-RIGHT: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1"><span style="background-color: transparent;  padding: 10px 6px; border: 2px dashed transparent; dashed;color:transparent;"><object width="60" height="25"><param name="movie" value="YOUTUBE PUNYE CODEfs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1&loop=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="YOUTUBE PUNYE CODEfs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1&loop=1" type="application/x-shockwave-flash" width="60" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object></span></div></div>


HIJAU korang boleh ganti dengan top or bottom .
MERAH korang ganti CODE YOUTUBE yang korang nak .
BIRU tuh korang boleh padam kalau taknak lagu tu repeat .

oke , kalo sape tak tau mane nak dapat youtube  punye code tuh . meh sini apis ajarkan .
first buka youtube . then taip video yang korang nak . then follow step bawah ni ;

klik untuk tumbesaran


pastuh save and preview . 
senang je kan ? hehehe . ok tuh je yang apis nak ajar dalam tutor kali ni .
tak paham , jangan malu nak tanye k !
tutor lain , coming soon .

bagi penguna tutor ni atau yang nak copy , silekan . tapi jangan lupe creditkan apis ok !

1 comment

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED