Tutorial : Google Fonts

Friday, January 22, 2016


Assalamualaikum.

Harini aku nak share satu tutorial simple. Macam mana nak guna Google Font dekat blog korang. Mungkin pening mungkin tidak. Bergantung macam mana pemahaman korang. Kalau tak paham jangan malu nak tanya. Untuk Template Designer sahaja.


1. Pergi ke Google Fonts dan pilih font mana yang berkenan dihati.


2. Dah jumpa yang berkenan dihati kemudian boleh tekan button quick use. Macam gambar bawah ni;



3. Kemudian scroll sampai jumpa macam gambar bawah ni



4. Pergi ke Template > Edit HTML > Paste code no 3 (dalam gambar) bawah code <head>


5. Kemudian CTRL + F  code </head> bila dah jumpa. Paste code </link> atas code </head> yang korang cari tadi. Kemudian baru boleh save.


6. Now korang boleh copy code no 4 (dalam gambar) and paste dekat mana mana bahagian yang korang nak. Kalau nak tukar whole font blog boleh paste bawah code body { 


7. Save dan siap.

Pening sikit kan? Kalau tak paham tanya ye. In Shaa Allah mana yang boleh tolong aku cuba tolong.

Bye

No comments:

Post a Comment

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.