Hafiz Zulkafly

Tutorial : Facebook Like and Share Button (Simple Template)

Wednesday, January 22, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Ada orang tanya macam mana nak letak facebook like and share button macam aku punya ni dibawah setiap entry . Actually dah pernah buat tutor sebelum ni , tapi itu merangkumi like button sahaja . Tak termasuk share button . Hari ni nak share code untuk kedua dua button .


Template > Edit HTML 


1. Tekan dalam kotak edit HTML tu , kemudian baru tekan F3 atau CTRL + F . Cari code ni ;

 <data:post.body/>

2. Korang akan jumpa dalam 3 code macam ni . Sila pilih yang kedua . Sebab aku pilih yang kedua . Kemudian copy and paste code dekat bawah ni dekat BAWAH code yang korang cari dekat atas tadi .


<br/><br/>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=false&amp;share=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


3. Save and Preview . Inshaallah akan keluar like and share button korang . Misal kata tak keluar , mungkin tempat korang paste code atas ni tak betul . So refer balik step no 2 dengan paste di bawah code yang lain pulak . Sebab yang kedua tak jadi , cuba paste dekat yang pertama atau ketiga pulak .


Adios .

5 comments

  1. thanks yaa ! menjadi jugak akhirnya !!

    ReplyDelete
  2. Okay dah jadi. Tapi weyh.... kod tu ada dua je kat den. Den tampal kat bawah dua-dua kod tu. HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat den , code tu ada tiga . so den paste dekat code kedua . sebab dekat first tak jadi , dekat second tak jadi . tak kisah lah paste dekat mana mana pon , yang penting jadi . HAHA

      Delete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED