Tutorial : How to Edit New Blogger Style

Monday, May 27, 2013

Assalamualaikum

Okay sila ignore tajuk entry tu , actually aku taktau nak nama kan tutor ni dengan nama apa . Mungkin ramai yang dah tau , atau mungkin ramai blogger lain yang dah ada buat tutorial ni , tapi kena buat juga memandangkan ada orang request ;




Okay , seperti yang korang tau , bagi pengguna template designer , blogspot dah tukar fesyen baru , and its kinda annoying sebenarnya style / pattern baru . Tapi jangan risau , sebab semua code code lama masih ada lagi dalam tu . Cuma korang kena tambah beberapa steps sahaja untuk berjumpa dengan code code korang  .

1) First , tick segala arrow yang ada di kiri edit HTML nanti akan keluar segala code yang tersembunyi ;




2) Untuk memudahkan korang cari code code , korang kena click dalam edit HTML tu sekali , kemudian baru ctrl + F atau F3 . Nanti akan keluar macam ni ;




Paste code yang korang cari , inshaallah boleh jumpa . Pasal Tick Expand Widget taktau kemana dia menghilang , tapi rasa semua code under Tick Expand Widget dia dah campur sekali . So tak perlu susah susah . Semua pada satu tempat . Selamat Mencuba :D

3 comments:

  1. Macamana nak buat kotak search dalam kotak code-code tu? Cam dalam gambar yang kedua tu? :/

    ReplyDelete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED