SonicGear Neoplug LEAF Earphone

Tuesday, January 31, 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera




Haritu abg faizdickievp ada jual earphone dari shoppee dengan harga RM1 SAHAJA. Actually harga dia RM20 tak silap and bila masukkan code yang dia bagi akan dapat potongan sebanyak RM19. Aku pulak takde lah terdesak nak kan earphone baru. Sebab yang lama masih dalam perfect condition. Tapi sebab kerana harga dia RM1. So aku main beli je. Hahaha. And harini Alhamdulillah barangnya selamat sampai ke rumah. So nak unboxing SonicGear NeoPlug LEAF earphone ;






Aku dapat warna hijau. Kena sangat dengan nama dia LEAF. Aku tak reti nak buat review pasal earphone memandangkan tak cukupnya ilmu pasal dunia earphone. Anyway thanks to Abg Faizdickie dan jugak pihak Shoppee. Earphone ni dah aku jadikan hadiah untuk adik aku. Hahaha.




By the way ni aku punya current earpod and all time favorite buat masa ni. Make sure yang ori sebab bunyi bass dia sumpah awesome. Hahaha. Korang ada cadangan earphone yang best or korang punya favorite yang mana?


Sekian.

Bloglovin'

Saturday, January 28, 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Happy Chinese New Year \o/ 

Ok, beberapa hari yang lepas aku blogwalking ke few blogs. Tapi aku tak tinggal jejak pon dekat blog mereka. Sebab aku malu. /tutup muka/. Ok gurau. Tengah jalan jalan tu, aku perasan kebanyakan dari mereka tu ada button follow Bloglovin'. PinInterest pon macam ramai yang pakai. Tapi aku lebih tertarik kepada Bloglovin' sebab nama dia ada perkataan Blog. Hahaha. Jadinya aku tertanya tanya apa itu Bloglovin' sebenarnya. Taknak buang masa, aku terus sign up. Ikut trend lah konon.


So aku ada beberapa soalan untuk mereka yang dah lama dalam dunia bloglovin'. Kalau sudi jawab tolong lah jawab. Kesian aku terkapai kapai buat tanpa ada hala tuju.

1. Apa je yang kita boleh buat dengan Bloglovin' ni?

2. Apa benefit buat bloglovin' kepada blog kita?

3. Apa sebenarnya bloglovin' ni?

4. Bloglovin' ni lebih kurang macam google+ ke?

5. Apa beza followers untuk dua gambar bawah ni ;





Okay itu sahaja soalan yang aku nak tanya. Harap ada yang sudi nak jawab. And harap jugak siapa yang ada bloglovin' tu sudi nak follow hamba yang nubis ini. Terima Kasih.


Sekian.

Tutorial : New Follower Widget (Classic Template/Blogskins)

Thursday, January 26, 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Terima kasih kepada yang bertanya. Tutorial INI dah tak valid. So harini nak kasi tutorial baru macam mana nak letak follower widget untuk pengguna Classic Template / Blogskins. 


1. Template 

2. Copy and Paste code bawah ni

<div><script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script>
<div id="followers-iframe-container"></div>
<script type="text/javascript">
    window.followersIframe = null;
    function followersIframeOpen(url) {
      gapi.load("gapi.iframes", function() {
        if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) {
          window.followersIframe = gapi.iframes.getContext().openChild({
            url: url,
            where: document.getElementById("followers-iframe-container"),
            messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER,
            messageHandlers: {
              '_ready': function(obj) {
                window.followersIframe.getIframeEl().height = obj.height;
              },
              'reset': function() {
                window.followersIframe.close();
                followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d<$BlogID$>\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjIyMjIyMiIGMTExMTExKgZmZmZmZmYyBjAwMDAwMDoGMjIyMjIyQgYxMTExMTFKBjIyMjIyMlIGMTExMTExWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dPASTE URL BLOG SINI/");
              },
              'open': function(url) {
                window.followersIframe.close();
                followersIframeOpen(url);
              },
              'blogger-ping': function() {
              }
            }
          });
        }
      });
    }
    followersIframeOpen("https://www.blogger.com/followers.g?blogID\x3d<$BlogID$>\x26colors\x3dCgt0cmFuc3BhcmVudBILdHJhbnNwYXJlbnQaBjIyMjIyMiIGMTExMTExKgZmZmZmZmYyBjAwMDAwMDoGMjIyMjIyQgYxMTExMTFKBjIyMjIyMlIGMTExMTExWgt0cmFuc3BhcmVudA%3D%3D\x26pageSize\x3d21\x26origin\x3dPASTE URL BLOG SINI/");
  </script></div>
</div>
</div>
<div class='clear'></div>

3. Code yang di-bold tu boleh ganti dengan url blog korang. 

4. Save and preview.


Aku tak saran korang usik code dia sebab aku sendiri rasa code dia complicated. Tapi kalau nak usik juga terpulang. Kepada yang buat tapi tak menjadi boleh contact through ask.fm aku ye.


Sekian.
Follow my blog with Bloglovin

Blog Re-Open. Slightly Changes.

Sunday, January 22, 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

First of all, minta maaf sebab tutup blog untuk beberapa hari. Walaupun aku tau tiada siapa yang nak datang jenguk blog aku selama aku tutup blog, tapi aku masih nak minta maaf. Hahaha. 




Ini result lepas beberapa hari private blog. Aku cepat rimas. Jadi aku cuba something new. Tapi aku taktau ada nampak something new atau tidak. Ahh nevermind. Untuk best view, sila buka menggunakan Chrome, Safari dan Opera sahaja. Kalau guna Mozilla , Internet Explorer ataupun Edge, view dia agak suck sikit. =='


Cbox aku dah tak letak lagi di sidebar. So kalau kalau nak tinggal jejak, korang boleh klik dekat navigation atas tu under "Chatbox" Tab. Aku ingat nak aktif balik sesi soal jawab dekat ask.fm, jadi aku dah install semula ask.fm aku pada phone aku. Kalau nak tanya apa apa soalan boleh click here dekat short bio di sidebar aku.


Followers box aku taktau kenapa still error. Ada masa dia nak keluar, dia keluar. Ada masa taknak dia akan kekal menyorok. Pfft. Aku tersangat malas nak mencari apa sebab dan punca widget followers tu selalu bermasalah. Honestly, aku suka followers widget yang lama. Kalau sesiapa tahu macam mana nak fix followers box tu please ajarkan. TT____TT. Aku nak tambah satu lagi menu dekat tab tu. Tab About. Macam about me atau about blog ke. Tapi masih under construction. Kalau nak tunggu semua siap, mau hampir berbulan juga aku tutup blog. Ada sesiapa sudi nak ajar atau share ruangan about yang awesome awesome?


Last but not least. Nahh full credit untuk new look kali ini :




Sekian.

2016 Recap

Wednesday, January 04, 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Aku rasa masih belum terlambat untuk aku buat entry rumusan sepanjang tahun 2016. Kalau dah lambat pon aku kisah apa, aku tetap nak update. Okay berikut sedikit rumusan sepanjang tahun 2016. Aku warning awal awal, entry ni bosan. Hahaha.


1. Paid Review

Untuk tahun 2016, sebanyak 2 kali aku dibayar untuk buat paid review/collaboration entry. Alhamdulillah, syukur sebab masih ada orang sudi untuk minta aku buat review secara berbayar. Walaupun tahun 2016 aku agak jarang jarang buka blog ni sebab boleh kata 2016 tahun yang paling busy. Internship, Final Sem. Sumpah busy walaupun aku takde final year project. Anyway  terima kasih Zalora and AppleToner!


2. Anon

Hahaha agak lama and sangat lamalah aku tak dikunjungi oleh manusia bernama anon ni. 16/12/16 dia datang tanpa diundang. Hmm, terkedu bila buka cbox and penuh spam. Few spam tu dengan kata kata kesat. Dah pon aku ban ip address dia. Apa pon, dear anon, aku minta maaf kalau kalau aku ada buat salah. Kalau ada, please tegur dengan cara berhemah. InsyaAllah aku akan perbaiki mana silap aku k. Chill lah, taknak sampai carut carut TT____TT


3. Achievement


Alhamdulillah. Berhempas pulas selama 6 tahun dekat negeri orang akhirnya buahkan hasil. Rindu gila zaman belajar sebenarnya. Belum sampai setengah tahun lagi tinggalkan dah rindu macam apa. For those yang masih belajar tu, sila nikmati zaman belajar anda sebaik mungkin. Nanti rindu gilos beb.


4. The End

Sejujurnya. Aku tak reti nak tulis entry 2016 recap ni. Sebelum mula taip tadi ada seribu satu idea bermain kat kepala ni. Tapi bila sekali dah tulis semua mencurah curah, tapi yang penting bukan dalam entry ni dia dicurah. Aku ingat tahun 2017 ni aku nak start buka tempahan edit blog. Agak agak lah, ada tak yang nak buat tempahan dari aku? Hahaha. Bye.


Sekian Recap paling HAMBAR.
Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.