Tutorial : Remove Powered By Blogger

Saturday, December 24, 2016

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kalau korang scroll bawah sekali pada blog korang atau tengok di layout blog akan nampak satu widget attribution Powered by Blogger. Okay sini aku nak share dua cara mudah untuk buang widget tersebut.


Cara Satu.

1. Template > Edit HTML > CTRL + F code bawah ini ;

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution' visible='true'>

2.  Gantikan perkataan true kepada false kemudian save.

3. Pergi ke Layout > Attribution Gadget > Edit > Remove > Save.




Cara Dua

1. Template > Edit HTML > CTRL + F code ni ]]></b:skin>

2. Copy code bawah ni, paste di ATAS code ]]></b:skin> tadi.

#Attribution1 {
display:none!important;
}
3. Save


Boleh pilih salah satu cara sebab dua dua berkesan. Kalau tak berkesan, do inform me okay.

Sekian.

4 comments:

  1. OTW tukar template, bolehlah remove power by blogger ni. TQ for sharing! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama.

      tak sabar nak tunggu template baru azwa :D

      Delete
  2. Salam Bro Hafiz * ni nak mintak tolong sikit * baru2 ni bila web-browsing selalu nampak XPAX WIDGET di webpage* dah cuba remove / delete tp xboleh file2 yg install kat dlm harddisk pun xboleh erase * benda ni install pun xmintak izin I dulu * dah contact celcom tp customer service mmg not helpful

    ReplyDelete
  3. sorry nak tambah sikit * widget ni mcm create file yg besar2 * remaining disk space pulak mengecut dari 1GB sampai 200MB tp nak disk clean up pun xboleh * browser skrg ni pun mcm slow & terbantut * tq

    ReplyDelete

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.