Misplaced Phone While On Silent Mode?

Saturday, June 18, 2016


Assalamualaikum

Pernah tak, korang tak ingat mana korang letak phone korang. Dah puas cari tak jumpa. Kemudian bila cuba nak detect through bunyi call,baru ingat yang korang silent phone. So buntu macam mana nak memudahkan usaha pencarian. 


Aku nak kongsi satu cara macam mana nak detect phone korang andai kata salah letak dalam keadaan silent. Sebenarnya aku belajar dari 9gag. Hasil dari perkongsian dari course-mate aku. Hanya untuk pengguna android sahaja!



1. Open Google Play in your desktop browsers. 



2. Go to Android Device Manager



3. Login with the same Gmail account you used on your phone.

4. Select Ring




Bila dah bunyi , apa tunggu lagi. Cari sampai jumpa sebab dia akan bunyi sehingga 5 minit sampai lah kita sendiri matikan. Selain tu macam korang perasan ada fungi lock and erase. Dua fungsi tu aku rasa in case kalau phone korang kena curi atau hilang and risaukan anything privacy dalam phone tersebut, boleh lah guna kan dua fungsi tu.

Ha mohon share tips berguna ni pada kawan kawan lain. Moga tips kali ni boleh bantu korang. Sekian.


Adios.


9 comments:

  1. selalu ada masalah cmni, nak cri hp tp susah hahah thanks for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. most welcome.
      share lah dengan kawan lain.
      moga membantu dorang. :D

      Delete
  2. thanks for sharing. kalau hp hilang atau kena curi even kita lock pun dorg akan hantar pi kedai huhu. hp adik kena ragut .

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome.

      yang penting kita boleh erase semua data dalam phone.
      bukan apa zaman sekarang ni lagi lah macam macam boleh jadi right.
      lagi lagi kalau owner perempuan. huhu

      Delete
  3. SubhanAllah! Nice sharing bro. Serious usefull sangat.

    ReplyDelete
  4. Selalu mengalami masalah ni. HAHA tq for the tips !

    ReplyDelete

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.