Hafiz Zulkafly

Misplaced Phone While On Silent Mode?

Saturday, June 18, 2016


Assalamualaikum

Pernah tak, korang tak ingat mana korang letak phone korang. Dah puas cari tak jumpa. Kemudian bila cuba nak detect through bunyi call,baru ingat yang korang silent phone. So buntu macam mana nak memudahkan usaha pencarian. 


Aku nak kongsi satu cara macam mana nak detect phone korang andai kata salah letak dalam keadaan silent. Sebenarnya aku belajar dari 9gag. Hasil dari perkongsian dari course-mate aku. Hanya untuk pengguna android sahaja!



1. Open Google Play in your desktop browsers. 



2. Go to Android Device Manager



3. Login with the same Gmail account you used on your phone.

4. Select Ring




Bila dah bunyi , apa tunggu lagi. Cari sampai jumpa sebab dia akan bunyi sehingga 5 minit sampai lah kita sendiri matikan. Selain tu macam korang perasan ada fungi lock and erase. Dua fungsi tu aku rasa in case kalau phone korang kena curi atau hilang and risaukan anything privacy dalam phone tersebut, boleh lah guna kan dua fungsi tu.

Ha mohon share tips berguna ni pada kawan kawan lain. Moga tips kali ni boleh bantu korang. Sekian.


Adios.


Tutorial : Show/Hide Navigation While Scrolling on a Web Page

Sunday, June 05, 2016


Assalamualaikum.

Tutorial ni di request oleh unknown dekat cbox. Memandangkan dia tak tinggal link blog dia maka aku panggil anon. Jangan marah k. Hahaha. Original code by this PAGE. Aku cuma edit sikit mengikut citarasa aku sendiri, and special thanks to Wanaseoby sebab share link dengan den.

Untuk live preview maaf tiada. Tapi buat masa terdekat boleh tengok macam mana navigation dekat blog wana dan blog den berfungi macam tu lah live preview nya.


1. Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript  (Gadget bawah header recommended)


2. Paste code berikut.

<style>
#sebelum {
padding:10px;
}

#selepas {
width:100%;
background:#eee;
display:none;
position:fixed;
top:0;
left:0;
z-index:999;
opacity:1;
padding:0px;
text-align:center;
}
.navisatu a {
padding:5px;
border:1px solid #eee;
background:#fff;
text-decoration:none;
color:#777;
margin:5px;
letter-spacing:1px;
font-family: 'Pontano Sans', sans-serif;
font-size:11px;
color:black;
text-align:center;
}

.navidua a {
padding:7px;
background:#eee;
text-decoration:none;
color:#777;
margin:5px;
letter-spacing:2px;
text-transform:uppercase;
font-family: 'Pontano Sans', sans-serif;
font-size:14px;
color:black;
text-align:center;
}
</style>
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.9.0/jquery.min.js"></script>
<center><div id="sebelum">
<div class="navisatu">
<a href="">NAVIGATION 1</a>
<a href="">NAVIGATION 2</a>
<a href="">NAVIGATION 3</a>
<a href="">NAVIGATION 4</a>
</div></div></center>

<div id="selepas"><div class="navidua">
<a href="">NAVIGATION 1</a>
<a href="">NAVIGATION 2</a>
<a href="">NAVIGATION 3</a>
<a href="">NAVIGATION 4</a>
</div></div>

<script>
    $(document).ready(function() {
        var headerTop = $('#sebelum').offset().top;
        var headerBottom = headerTop + 10; // Sub-menu should appear after this distance from top.
        $(window).scroll(function () {
            var scrollTop = $(window).scrollTop(); // Current vertical scroll position from the top
            if (scrollTop > headerBottom) { // Check to see if we have scrolled more than headerBottom
                if (($("#selepas").is(":visible") === false)) {
                    $('#selepas').fadeIn('fast');
                }
            } else {
                if ($("#selepas").is(":visible")) {
                    $('#selepas').hide();
                }
            }
        });
    });
</script>


3. Edit mana yang patut. Kemudian save dan selesai.


Aku dah cuba simplified kan coding tu dengan guna istilah yang lebih mudah. Nah serba sedikit penjelasan bagi istilah aku guna ;

Sebelum : Bila buka blog korang . Dia berada di kedudukan asal / original
Selepas : Bila scroll blog ke bawah dia akan lekat pada top blog.
Navisatu : Untuk navi dikedudukan asal
Navidua : Untuk navi bila dia dah lekat dekat atas.

Okay kalau tak paham tanya, and sorry agak berterabur sebab dah lama tak bagi tutorial. Bye.


© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED