Android 6.0 Marshmallow

Sunday, November 08, 2015


Assalamualaikum.




Versi terbaru android dikenali sebagai Android M ataupun Android 6.0 Marshmallow telahpun didedahkan umum oleh pihak google pada bulan mei yang lepas. Dua devices pertama yang running dengan android terbaru ni tak lain tak bukan mesti lah devices dari pihak google iaitu Google Nexus 5X dan jugak Google Nexus 6P. Untuk dua model nexus terbaru ni google telah bekerjasama dengan LG dan juga pertama kali bersama Huawei.


Mesti ramai yang tertanya tanya model phone korang support tak update 6.0 Marshmallow ni? Bawah ni aku sediakan list mengikut brand model model yang buat masa sekarang ni confirm akan terima update android terbaru ni. Model model lain mungkin akan terima mungkin tidak. So nahh :


Samsung

  • Note 5
  • Note 4
  • Note 4 Duos
  • Note Edge
  • Galaxy S6 Edge+
  • Galaxy S6
  • Galaxy S6 Duos
  • Galaxy S6 Edge
  • Galaxy S5
  • Galaxy Alpha
  • Galaxy A8
  • Galaxy A7
  • Galaxy Tab A



HTC

  • One M9
  • One M9+
  • One M8
  • One M8 EYE
  • One E9
  • One E9+
  • One E8
  • One ME
  • Butterfly 3
  • Desire 826
  • Desire 820
  • Desire 816



Motorola

  • Moto X Pure 2015
  • Moto X Style 2015
  • Moto X Play 2015
  • Moto G 3rd Gen
  • Moto X Pure 2014
  • Moto G LTE 2nd Gen
  • Moto MAXX 2014
  • Moto Turbo 2014



Sony

  • Xperia Z5
  • Xperia Z5 Compact
  • Xperia Z5 Premium
  • Xperia Z4 Tablet
  • Xperia Z3+
  • Xperia Z3v
  • Xperia Z3 Compact
  • Xperia Z3 Tablet Compact
  • Xperia Z3
  • Xperia Z2 (Yeay my phone on the list :DD)
  • Xperia Z2 Tablet
  • Xperia Z Ultra GPE
  • Xperia M5
  • Xperia M4 Aqua
  • Xperia C5 Ultra
  • Xperia C4



LG

  • G4
  • G3
  • Flex 2



Asus

  • Zenfone 2
  • Zenfone 2 Deluxe
  • Zenfone 2 Laser
  • Zenfone Selfie



Xiaomi

  • Mi4
  • Mi 4i
  • Mi Note
  • Mi Note Pro
  • Redmi Note 2
  • Redmi 2
  • Redmi 2 Prime



Huawei

  • P8
  • Mate S
  • Ascend Mate7
  • P8max
  • Ascend G7
  • G7 Plus
  • G8
  • Honor 7
  • Honor 7i
  • Honor 6 Plus
  • Honor 6
  • MediaPad X2
  • Honor 4X 
  • Honor 4C


Lenovo

  • K3 Note
  • ZUK Z1
  • Vibe Shot



So far baru banyak ni yang confirm. Bila akan dapat bergantung kepada syarikat pengeluar smartphone korang nak hantar update tersebut. So selamat meng-update bagi mereka yang phonenya ada dalam list XD


Bye.

14 comments:

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.