Nak domain sendiri :'(

Saturday, July 11, 2015


Assalamualaikum

Like finally. Dapat pon design yang aku rasa ada unsur kematangan sikit. Sikit pon jadi lah. Cuma skill penulisan masih banyak perlu diperbaiki.


Domain sendiri. To be honest, aku dalam dilemma sama ada nak beli domain sendiri atau pon teruskan dengan guna blogspot punya URL. Well, mostly lebih prefer untuk guna domain free than berbayarkan?  Tapi lepas google-ing sikit pasal apa kelebihan punya domain sendiri terus rasa macam nak pakai domain berbayar.


Antara kelebihan bila pakai domain berbayar ;

1. Hak sepenuhnya terhadap laman web kita.
2. Lebih dipercayai dan lebih selamat.
3. Blog mesra SEO ( Search Engine Optimization )


Itu antaranya. Aku yakin ada banyak lagi sebenarnya. Cuma masih belum sempat nak discover sepenuhnya. Tapi blog macam aku ni, masih ada readers and viewers lagi ke? Update pon jarang dah sekarang nak ada domain sendiri konon. Puii diri sendiri.


Nanti nanti akan difikirkan semula. Cuma any suggestion website yang mudah untuk ber-urusan beli domain ni? Share share lah sikit sifu masta dekat luar sana tu.

9 comments:

  1. .nak pakai domain sendiri ramai yang pakai blogger atau wordpress. tapi selalunya yang zirah jumpa wordpress la

    ReplyDelete
    Replies
    1. wordpress bukan free domain ke zirah?

      Delete
    2. dia free tapi rasanya still akan ada (dot)wordpress tu. kalau nak (.)com kena bayar jugak kut.

      kut. hahahaha.

      Delete
  2. Ada readers punya. Percayalah. Hahahaa. Tutorial gempak kot! Sy pun suka refer tuto kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi jadi readers.
      hahaha mana ada gempak.
      tutor saya noob noob :'(

      Delete
  3. ada, tapi dah kena tipu. so tak nak share. haha. btw this blog is looking dope.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kena tipu? macam mana boleh kena tipu? :O

      Delete
  4. smart lah blog ni, kemas and macam website dah.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huaaa terima kasih. tapi sayang takde domain sendiri lagi :O

      Delete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED