Hafiz Zulkafly

Tutorial : Remove Folder Picasa Dari Galeri Smartphone

Tuesday, January 27, 2015

Assalamualaikum.




Pernah tak folder folder picasa macam ni menyemak dalam gallery or album korang? and bila buka gambar tu, nak delete takde delete punya function. Lepas tu taktau macam mana nak lenyapkan benda tu dari phone korang? Okay kepada sesiapa yang taktau macam mana cara nak remove tu meh sini den ajor kann. Follow step bawah ni slow slow deh. Harap tak memeningkan :D


 Setting > General > Account.


Pilih google.


Klik pada email anda.


Scroll sampai jumpa seperti diatas. Kemudian untick.


Keluar dan cari Application Manager


Akses ke tab All. Kemudian cari aplikasi gallery. Contoh jika anda pengguna sony , cari album. Jika anda pengguna samsung cari gallery.


Done buka semula gallery and tadaaaa.



Tutorial ni hanya untuk pengguna peranti android sahaja.  Cara cara nya juga mungkin berbeza beza mengikut brand dan juga jenis model phone anda dan juga version android anda. Kalau tak paham boleh tanya. Inshaallah mana yang saya boleh tolong saya tolong, Selamat mencuba :D
© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED