Tutorial : Change Album Cover in Media Player (Windows 7)

Saturday, February 01, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni bukan nak bagi tutorial untuk blog . Tapi tutor macam mana nak letak album cover dekat media player masa korang tengah play lagu kesukaan korang . Untuk media player windows 7 sahaja kot . Sebab tak pernah try lagi dekat mana mana windows lain . Macam mana album cover tu ? Meh nak tunjuk before and after .


        


Okay . Yang kiri before . and kanan for sure after kan . Kan nampak macam menarik sikit lah kalau ada album cover . Okay macam mana nak buat ? Jom mula .

1. Cari album cover yang korang nak dekat google . Make sure nisbah album cover tersebut 1:1 kalau tidak jadi penyek , sempit and etc . Aku suggest cari yang 500 X 500 and above . Kemudian save .


2. Pergi dekat gambar album cover yang korang save tadi , and right click > copy




3. Buka media player korang . Kemudian pergi dekat album . Scroll cari mana lagu yang korang nak pastekan album cover nya tu . Dah jumpa ? Right click dekat album tersebut , kemudian paste album art .



4. Siap


Mudahkan ? Actually ramai dah yang dah tau macam mana nak buat benda ni . Tapi saja update jugak sebab takde modal nak update blog . Sila lah cuba . Kalau jadi sila bagitau and kalau tak jadi pon bagitahu lah , aku boleh tolong bagi sampai jadi . Inshaallah . Kbai .


adios.

3 comments:

  1. ahahaha den nak buat bende ni tapi tak terbuat buat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana mencetus idea untuk buat tutor ni . hehe

      Delete
  2. wahhhh... good2.. atin mau try ni hihihi.. thnks apz

    ReplyDelete

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.