Hafiz Zulkafly

Tutorial : How To Use Google Fonts (Simple Template)

Thursday, January 23, 2014

Assalamualaikum.


Taktau nama entry tu sesuai ke tidak dengan tutorial ni , dan tak pasti ada orang pernah buat this tutorial atau tidak . Lantak situ . HAHA . Google font ni korang boleh guna in case kalau korang dah bosan dengan standard font . Lebih kurang macam facefont . Boleh guna untuk post-body , sidebar and ikut suka hati korang . ^^


1. Pergi lama web ni Google Fonts


2. Kemudian scrolling and pilih font kesukaan korang . Dah jumpa klik logo seperti gambar dibawah ;




3. Lepas klik tu . Korang scroll ke bawah sampai jumpa macam gambar bawah ni , dah jumpa klik pada javascript . Copy semua code yang dia bagi , pergi dekat Template > Edit HTML . Paste kan bawah <head> .




4. Kemudian , scroll lagi ke bawah , akan jumpa code ni pulak . Paste kan code ni dekat ruangan yang korang nak . Pastu save and siap ! :D




Mana mana tak paham . Atau tak jadi , bagitau . Inshaallah apis boleh tolong selagi mampu . Kbai


Adios.

2 comments

  1. yang no. 4 tu, paste kat ruangan yang kita nak ? paste kat mana ? tak faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. misal kata nak whole blog tulisan tu, letak dekat bawah code body .
      kalau nak title entry sahaja font begitu , letak code tu dekat code entry title .
      macam tu .

      Delete

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED