Hafiz Zulkafly

Tutorial : Live Preview Using Blogpost

Friday, August 30, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Okay , dia tanya 4 hari yang lepas . Hari ni baru berkesempatan nak buat apa yang dia request , Minta maaf sangat sebab lambat . Okay hari ni nak share dengan korang macam mana nak buat live preview menggunakan satu blog , tapi boleh buat banyak banyak live preview menggunakan satu blog sahaja . Aku taktau macam mana nak explain . Nanti lepas buat , korang akan paham sendiri . Okay , tutor ni sangat sesuai digunakan bagi skinmaker . Lets begin ^^


1) Buat blog baru . Nama kan lah blog tu sebagai Live Preview or whatsoever yang korang nak . Kemudian Revert To Classic Template .


2) Copy and paste code dibawah dekat Template .

<html>
<head>
<style type="text/css">
#navbar-iframe {
display: none !important;
}
body{
background:white;
font:11px dotum;
color:black;
letter-spacing:1px;
}
</style>
<blogger>
<$BlogItemBody$>
</blogger>
</html>

3) Save. Kemudian pergi ke new post and follow gambar dibawah ;




4) Lepas publish . Kemudian pergi ke post and view post korang tu . Tengok ada error ke tidak . Kemudian copy link tersebut dan boleh letak sebagai live preview .


5) Kemudian , kalau ada lagi skin baru yang korang nak buat live preview , buat je new post and publish .


Sorry , tak pandai nak explain dalam bentuk tulisan . Harap korang faham sebab aku cuba buat ringkas seringkasnya . Mana mana yang korang tak paham , korang boleh tanya . Okay ^^

2 comments

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED