Hafiz Zulkafly

Alhamdulillah :)

Thursday, June 27, 2013

Assalamualaikum

Alhamdulillah , 25/06/13 , aku pass test JPJ . Kedua dua bahagian lepas . Aku ni kira agak terlambat ambil lesen sebenarnya . Kebanyakkan orang bila abis SPM , terus buat lesen . Aku ? 21 baru nak buat lesen . hahaha . Mana taknya , lepas SPM before futher study , aku rasa benda tu macam tak penting . Tapi bila dah sambung belajar , baru terasa pentingnya lesen tu :D hahaha . Keluar rumah pukul 8 Pagi , sampai rumah pukul 6 petang . Memang barai lah , sebab ramai gila orang yang ade test JPJ hari tu . Lepas tu no yang aku dapat 123/157 orang . Memang belakang belakang lah . Nak menunggu giliran aku sampai tu jangan cakap ah lama nya . Tapi apa apa pon , alhamdulillah , barai barai menunggu pon lulus .




Masa tu jerebu agak teruk jugak . Pening pening kepala menunggu sebab tempatnya open . Kemudian aku pulak lupa bawak face mask . So memang bertambah pening lah jawab nya . Tapi sekarang , alhamdulillah . Jerebu is getting better . Dah dua hari hujan . Pastu hari ni pon angin bukan main kuat lagi . So jerebu pon makin bertambah baik . Kalau tak silap , latest bacaan IPU dekat kawasan aku ni dah bawah 100 . Kalau tak sebelum ni atas 200 . Meh sini tengok perbezaan dalam 3 hari ni .


First day Jerebu sampai sini 

Lepas hujan semalam

Hari ini :)


See , perbezaan yang begitu ketara . Alhamdulillah . Harap akan terus macam ni . Amin . Tempat tempat lain pon aku dengar dah takde sampai cecah tahap IPU yang berbahaya . Banting pon mungkin makin baik kot ? kalau tak silap . Sebab dalam paper cakap macam tu . LOL . kbai o/

biar blog kita buruk , asal kita buat , kita design , kita coding blog kita tu sendiri . DARIPADA blog lawa TAPI hasil dari curi , tiru , orang punya coding baik tak payah . pfft =___='

Freebies : Simple Top Button #3

Wednesday, June 26, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Third version untuk freebies simple top button. Take out with full proper credit. Thankyou.


 


 


 


 


 


 


Sekian.

Tutorial : Making Motion Blur Header

Friday, June 21, 2013

Assalamualaikum

Yoo , hari ni aku nak share tutorial macam mana nak buat Motion Blur Header macam yang aku pernah pakai sebelum ni . Actually , aku taktau sama ada tutor ni membantu atau tak . Tapi sebab dah dapat request dekat cbox and ask.fm , so aku tolong buat kan . Sebelum tu pada siapa yang taktau macam mana Motion Blur Header tu , boleh tengok contoh bawah ni ;


Okay itu header lama. Okay jom aku ajar macam mana nak buat effect macam tu .

1. Buka photoshop korang , and buat header korang macam biasa ;




2. Save header pertama korang . Kemudian , lepas save , klik pada filter > blur > motion ;


make sure sebelum tekan motion blur , korang klik pada layer tulisan korang , bukan layer 1.


3. Kemudian akan keluar macam ni and tekan OK ;




4. Akan keluar satu pop-up window , lepas tu korang boleh edit dekat situ . berapa angle yang korang nak and berapa distance yang korang nak ;




5. Kemudian save sebagai header kedua . Kemudian korang boleh refer this tutor untuk bagi dia jadi GIF . SINI . atau kalau nak lebih mudah , boleh guna photoscape ikut step di bawah ni ;




add masuk kedua dua header yang korang save tadi .


make sure header yang without motion blur di hadapan . kemudian boleh adjust mana yang di merahkan .


6. Save as a GIF file . ingat GIF tau . kalau selain GIF , dia tak jadi . Kemudian akan jadi macam ni ;



Mana mana step yang korang tak berapa paham . Jangan malu nak tanya . Mana boleh bantu , aku akan cuba . Kalau menjadi , bagitau jugak lah ye :D kbai o/


12. Winchester

Wednesday, June 19, 2013

Assalamualaikum

Rasanya dah lama apis tak bagi freebies skins kann ? Actually banyak skin yang tertunggak separuh jalan akibat ketandusan idea secara tiba tiba . hihihi . Tadi , tetiba idea datang mencurah curah . So apis buat non stop . Dengan berbekalkan internet yang slow , terpaksa pakai material yang ade dalam laptop ni sahaja . Skin ni inspired dari salah satu skin dekat blogskin . Boleh tengok dekat bahagian credit . 100% code by myself . Takde features atau something special dekat skin kali ni . HAHA .






Kepada sesiapa yang ade akaun blogskin tu , sudi sudi lah rate and comment skin terbaru apis ni ya ^^ kbai o/

Tutorial : Navigation With Hover #6

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Hari ni , nak bagi tutorial navigation with hover untuk versi ke-6. actually takde special features pon dekat navigation ni , tapi sesaja nak bagi tutorial ni bagi mengelakkan blog ni berhabuk tanpa sebarang update .





Template Designer ; Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML & JavaScript

Classic Template ; Dashboard > Template > Edit HTML


<style>
.nav a{
background:#eee;
display:inline-block;
width:105px;
font:10px trebuchet ms;
margin:5px;
border:1px solid #e6e6e6;
text-align:center;
color:#858585;
text-decoration:none;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:1px;
-webkit-transition: all 0.6s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.6s ease-in-out;
-o-transition: all 0.6s ease-in-out;
transition: all 0.6s ease-in-out;
}
.nav a:hover {
border-radius:10px;
box-shadow: inset 60px 8px 0px 0px #000, inset -60px -8px 0px 0px #000;
color:#fff;
}
</style>

<div class="nav">
<div style="text-align: center;">
<a href="PASTE YOUR LINK HERE">TITLE</a><a href="PASTE YOUR LINK HERE">LINK</a><a href="PASTE YOUR LINK HERE">TITLE</a><a href="PASTE YOUR LINK HERE">TITLE</a><a href="PASTE YOUR LINK HERE">TITLE</a><a href="PASTE YOUR LINK HERE">TITLE</a>
</div>
</div>

Save and Siap .

p/s : Mana mana yang boleh diubah , boleh la korang ubah mengikut citarasa korang ye . kbai o/

Topup Giveaway! By Nabila Medan

Tuesday, June 18, 2013




Assalamualaikum.

Hari ni apis join satu giveaway yang menawarkan hadiah yang cukup menarik perhatian apis . Kemudian syarat nya teramat mudah . Tak perlu nak follow terlalu banyak blog , tak perlu nak like banyak link . Hanya perlu follow dua blog , like satu page and vote satu benda ni . Kemudian anda dah layak menjadi salah seorang perserta giveaway ni . mudah kan ? apa lagi yang korang tunggu . klik link di atas untuk join . Meh ramai ramai meriah kan giveaway ni sambil tolong vote blog penganjur . Mana tau rezeki korang , siapa tahu . Selamat Mencuba :)

Tutorial : Download Photoshop CS3

Friday, June 14, 2013

Assalamualaikum

Hari ni apis nak ajar macam mana nak download Adobe Photoshop CS3 yang apis dah sedia kan link nya . Dapat request ni dari someone dekat ask.fm. Apis actually tak berapa paham tutor macam mana yang dia nak, tapi apis cuba gak buat . Okay ?


1)  Buka link download photoshop tersebut // boleh tengok dekat page tutorbies apis atau klik SINI.

2) Kemudian follow gambar di bawah ni tapi make sure sebelum follow gambar di bawah , korang kena ade winrar and account 4shared , kalau takde dua benda ni , tutor ni tak jadi .  ;


Klik pada muat turun ;


Klik pada muat turun percuma ;


Kemudian file akan di download automatik , kalau tak download , boleh click pada link klik sini




Dah habis download pergi ke file tersebut yang dalam format .RAR , kemudian right click and pilih extract here ;



Akan wujud satu file dalam bentuk .EXE


Right click file .EXE tersebut and pilih Run as administrator


3) Kemudian install macam software lain yang korang pernah install . next , next and next . siap :)


Mana mana step yang tak paham boleh tanya . Kepada sesiapa yang takde Winrar tu , boleh cuba download SINI , and kepada yang takde akaun 4shared , boleh daftar SINI , jangan risau . free registration sahaja :) kbai o/

Tutorial : Floating Navigation 2

Wednesday, June 12, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Hai , hari ni nak share tutorial Floating Navigation Versi 2 . Kalau nak tengok yang versi 1 macam mana , boleh klik dekat sini . This second version macam pelik sikit kot , sebab dah kehabisan idea . Taktau nak buat macam mana . Meh tengok screencap sikit .




Macam mana nak pakai ?

Template Designer : Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML & JavaScript

Classic Template : Dashboard > Edit HTML > Paste dekat mana mana yang korang suka .


<style>
a:link, a:visited {
text-decoration:none;
color:white;
}
.go {
display:inline-block;
background:black;
color:white;
width:10px;
height:250px;
text-align:center;
font:8px tt;
text-transform:uppercase;
padding:5px 5px 5px 5px;
border-radius:4px;
box-shadow:2px 2px 2px #000;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
}
.go:hover {
height:100px;
padding:220px 5px 5px 5px;
}
@font-face {
font-family:tt;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
@font-face{
font-family:bb;
src:url('http://static.tumblr.com/q29fumh/Of1mmbed0/blackout-midnight_2.ttf')
}
</style>
<br />
<div style="background: #000; color: white; display: inline-block; font: 15pt bb; height: 25px; left: 10px; letter-spacing: 9px; padding: 5px 5px 0px 10px; position: fixed; text-align: center; top: 0px; width: 210px; z-index: 999;">
NAVIGATION
</div>
<div style="left: 34px; position: fixed; top: -150px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">H<br />o<br />m<br />e</a> </div>
</div>
<div style="left: 64px; position: fixed; top: -120px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">T<br />u<br />t<br />o<br />r<br />i<br />a<br />l</a></div>
</div>
<div style="left: 94px; position: fixed; top: -140px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">A<br />f<br />f<br />i<br />e<br />s</a></div>
</div>
<div style="left: 124px; position: fixed; top: -160px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">o<br />t<br />h<br />e<br />r<br />s</a></div>
</div>
<div style="left: 154px; position: fixed; top: -110px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">T<br />w<br />i<br />t<br />t<br />e<br />r</a></div>
</div>
<div style="left: 184px; position: fixed; top: -130px;">
<div class="go">
<a href="LINK HERE">T<br />u<br />m<br />b<br />l<br />r</a> </div>
</div>

Mana mana code yang korang rasa nak ubah , sila ubah . Nak guna bagitau . Credit ? Terpulang :D kbai o/

Freebies : Twitter Background 4

Tuesday, June 11, 2013

Assalamualaikum

Hari ni apis nak freebies kan request from Her . Dia nak yang BigBang punya . Logonya pon dia dah bagi . So tadi apis ade masa untuk buat , and apis buat kan kejap . Minta maaf tak lawa . Simple macam biasa . Yes i know saya tak creative :D Macam biasa , nak amek , sila komen dahulu and make sure credit . Nak pakai boleh tengok sini . TQ .

 

 

 

 


p/s : Kepada sesiapa yang nak request freebies macam ni , just shout dekat cbox apis sekali dengan link logo yang korang nak . okay ?

Freebies : Twitter Background 3

Monday, June 10, 2013

Assalamualaikum

Yoo . Aritu ade orang request , minta tolong buat freebies Twitter Background versi MBLAQ dekat ask.fm apis . First sekali apis nak cakap thanks sebab sudi request daripada apis . Secondly so sorry sebab apis tak tau nak buat macam mana . Simple macam yang apis pernah cakap dekat dia . tapi dia kata dia tak kisah . So apis buat juga . Macam biasa , nak code macam mana nak pakai boleh tengok sini . Nak pakai CTRL + Click pada background yang korang nak . Make sure comment first before you take it . and Credit jangan lupa . Thank You :D


 


 


 


 

© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED