Tutorial : Border Bergambar Keliling Blog

Sunday, April 21, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Okay , tadi dapat satu lagi request tutor yang baru daripada sorang blogger . Requestnya berbunyi begini , hehehe ;




First sekali nak minta maaf sebab takde preview nak tunjuk dekat korang , tapi rasanya ramai yang dah tau macam mana border bergambar tu . Secondly nak cakap yang this tutor i learned from Wana . She teach me how to do it . So thanks to her . Third , aku tak pernah cuba this tutor dekat mana mana template kecuali dekat simple template . So nak cakap yang this tutor hanya menjadi dekat simple template sahaja . Okay ayuh mula .


A) Template > Edit HTML

B) Tekan F3 atau Ctrl + F untuk cari code .content-outer {

C) Jumpa code tu , kemudian paste code bawah ni dekat BAWAH code yang korang cari tadi .

background : url (URL BACKGROUND);
padding:10px;

Kemudian try PREVIEW and SAVE.


Okay siap . now blog korang dah di kelilingi border yang bergambar . Jadi tak ? Kalau jadi sila komen bagitau , sama juga dengan yang nak guna this tutor . Pada yang tak jadi , bagiotau gak . Mana yang aku boleh tolong , aku akan tolong . Okay ? Kbai o/

20 comments:

  1. Boleh buatkan untuk template washed denim tak ?

    ReplyDelete
  2. Thanks for this tuto and the rest. Hmm,byk kali try tak jdi jgu tapi tdi try godek2 alhamdulillah boleh jdi jga. Rupa2 nya perktaan "url" tu tak boleh space dgn simbol ni "(...)".Thanks again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah jadi..td cuba byk kali tp hampa, nasib scroll komen..hehehe..terima kasih terima kasih ^_^

      Delete
  3. hafiz ! Terima kasih banyak2 tau ^^ Menjadik. Betul kata @Qalsharif Mikhail, rapatkan perkataan url dengan simbol "(...)". Pepun tq XD

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Entah.. blogskin kot. Awk kotak reply saya takde. Macam mana ni:((

      Delete
    2. bagi link blog awak.
      saya cuba tengokkan.

      Delete
    3. http://blogcikbelbel.blogspot.com
      saya rasa templet yang saya guna tu mmg tempat komen dia kotak reply mmg takde. boleh tambah tak?

      Delete
    4. boleh tambah.
      tapi complicated sikit.
      cuba check sini. saya rasa dia ada provide tutor untuk tambah kotak komen.
      http://wanaseoby.blogspot.com/

      Delete
  5. tutorial apis tak penah kalau tak menjadi. thankyou tau!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Tak pernah cuba. Tapi rasa nya macam tak boleh lah 😢

      Delete

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.