Tutorial : Widget Twitter di Blog

Tuesday, July 10, 2012

Assalamualaikum

Yoo . update lagi ni ha . aritu ada orang request tutor ni dekat cbox apis . walaupun apis tau dah ramai yang buat tutor ni . tapi tutor ni apis buat jugak untuk si request . special for you . HAHA . apa tu twitter widget ? nak tengok contoh boleh hover ke navigation apis and click pada contact . haa . itu lah twitter widget . sekali button nak follow tu ha . macam mana nak buat ? nahh :)

1) Copy code ni . and paste dekat mana yang korang nak atau korang suka :


<center><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 10,
  interval: 30000,
  width: 250,
  height: 150,
  theme: {
    shell: {
      background: '#eee',
      color: '#000'
    },
    tweets: {
      background: '#eee',
      color: '#000',
      links: '#000'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: true,
    loop: false,
    live: true,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('USERNAME KORANG').start();
</script></center>
<br />
<center>
<a href="URL TWITTER KORANG" class="twitter-follow-button" data-show-count="false">Follow @USERNAME KORANG</a>
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script></center>
</div>

2. Mana mana yang apis boldkan tuh . korang boleh tukar ikut suka korang . pastuh save .

Siap . semudah kicap ABC . hehe . so apa tunggu lagi . cube lahh . takkan nak tengok je kan . dah cube bagitau . jadi ke , tak jadi ke . bagitau lah yee . kalau tak jadi tu meh sini apis bantu ^^

*NOTA : WIDGET NI TAKKAN JADI KALAU KORANG PRIVATE KAN TWEET KORANG . SO UNPRIVATE KAN TWEET KORANG . SETTING > ACCOUNT > UNTICK PROTECT MY TWEET .

3 comments:

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.