Tutorial : Simple Menu Tab

Tuesday, April 10, 2012

Assalamualaikum

okay , dah takde idea nak update blog . dari tadi dok memikir . adalah dekat 3 , 4 jam gak dok memikir . okay itu menipu . haha . Simple menu tab tu apa ? tu ha . macam ni ha :


okay . yang ni lah namanya menu tab . orang lain punya ohsem ohsem . tapi yang den punya ni versi simple je . well aku tak suka yang bagai bagai , serabut mata memandang .

Dashboard > Template > Edit HTML . pastu CTRL + F this code :

/* Header
----------------------------------------------- */

jumpa ? lepas tuh copy code bawah ni . PASTE dekat ATAS code yang korang carik tadi .

a.linkio          {
display:inline-block;
text-align:center;
width: 55px;
color: #bbbbbb;
border: 1px solid #eee;
background:#f8f8f8;
padding:5px;
margin:2px;
-webkit-transition-duration:.3s;
}
*mana mana yang di boldkan tuh , korang boleh tukar ikut citarasa korang :)


dah siap . save . okay dah 50 % dah siap . now pergi pulak dekat Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript  . Pilih yang bawah header macam dalam gambar bawah ni :



dah ? apa yang perlu korang isi dekat situ ? nahh . copy code bawah ni :

<center><a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>   .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>  .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>  .<a class="linkio" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=BLOG ID" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">TITLE</a></center>

okay , paste dekat content . link tuh korang ganti dengan link korang sendiri . title pon . lepas tuh save and preview . confirm jadi . :) okay . siap 100% . mudah kan ? ape lagi , sape yang nak cuba tuh . silakan . kalau tak jadi ~ sila tanya okey . kbye o/





6 comments:

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.