Hafiz Zulkafly

Freebies : Simple Background 2

Wednesday, April 25, 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Another freebies background. Actually this background bukan aku buat. I found somewhere dekat google and aku ambik kemudian aku tweak kepada beberapa warna. So credit pada google. Thankyou.


http://i.imgur.com/apeYb.png

http://i.imgur.com/Ogm2A.png

http://i.imgur.com/ZOG0s.png

http://i.imgur.com/CZnQr.png

http://i.imgur.com/hTujc.png

http://i.imgur.com/pJiLx.png

http://i.imgur.com/shIeY.png

http://i.imgur.com/YFR9g.png

http://i.imgur.com/yoOiw.png

Contest The MOST Fabulous Blog by Miss Lovouis

Thursday, April 19, 2012


Assalamualaikum

okay , yang ini yang apis nanti nanti kan . HAHA . dah lama tunggu contest yang ohsem macam Nurul Syuhadah buat . comel gitu bannernya ~ pink pink ^^ okay , macam biasa , sebab apis join contest ni , apis nak cuba nasib . mana tau rezeki apis untuk dapat salah satu hadiah yang disenaraikan tuh . betul tak ? hehe . selain tu daripada join benda benda macam ni lah kita boleh tambah kenalan . oh ye , pasal syarat syarat nye , seriously , pejam sebelah mata pon dah boleh penuhi ? apa syarat syaratnya ? let me list it : 

1. Follow blog Miss Lovouis ni. "WAJIB"
2. Buat semua dibawah "WAJIB"
- entry ' Contest The MOST Fabulous Blog by Miss Lovouis '
- copy and paste banner contest .Link tu JANGAN LUPA.
- publish dan hantarkan link entry korang kat ruang komen ni ok.
* Link yang BETUL: http://lovoiustory.blogspot.com/2011/12/contest-most-fabulous-blog
-by-miss.html
*Link yang SALAH : http://lovoiustory.blogspot.com/
3. Tempekkan Banner Blog miss kat sidebar korang yg comel tu k. Boleh letak salah satu banner.
*kalau dua2 lagi bagus . (^_^) "TAK WAJIB , wajib bagi mereka yang nak dapat referral tertinggi je."

see ? mudahkan . so apa tunggu lagi . jom join ! rugi pada sape yang tak join . jom kita meriahkan lagi contest ohsem ni ! :)



*jom terjah entry sebelum ni :) ada benda yang nak minta tolong dari korang :) SINI

Lomo Aquapix Giveaway by Miraa Hussin

Sunday, April 15, 2012


Assalamualaikum

okay , rasanya ni first time apis join giveaway . sebelom ni just join segmen and contest je . apa yang menarik tentang giveaway ni sampai apis terus join tanpa tengok syaratnya ? sebab hadiah die best ! haha . apis join sekadar mencuba nasib . ada rezeki , dapat lah , kalau takde nak buat macam mana . kena cuba lain hari lah . hehe . oh ya , nak tau tak apa hadiahnya ? meh sini apis list kan ~ eh , silap apis copy paste dari penganjur giveaway ni :)

  • 1 x Lomo Aquapix Grand Prize !
  • 1 x RM30 discount voucher by LoveBag LoveBag
  • 3 x RM10 Topup by Nour Adieb
  • 1 x RM10 Topup by Haruno Hana
  • 1 x 10% discount voucher by Be to Be Collection
  • 3 x RM5 Topup by Cik Honey Bee
  • 1 x RM5 Topup by Mya's Closet
  • 2 x Handmade bookmark by Haruno Hana
  • 3 x Brooch by Byla Collection
  • 1 x Template by Cik Adyb
  • 1 x Header by Cik Adyb
  • 2 x Doodle by Afina Rahmat


see , menarikkan ? die punya grand prize lagi lahh ohsem ! haha . ha , apa lagi . jom lah join giveaway ni . first korang klik banner tuh . then die akan link kan ke blog penganjur giveaway ni , pastu follow semua rules yang ada . rules die pon tak susah mana . pejam sebelah mata pon dah boleh . tu je kot ? haha , okay join tau , jangan tak join . rugi kalau siapa tak join tuh :)

Segmen : Pencarian Bloglist Cun , Kacak Dan Budak Tomei!

Friday, April 13, 2012



Assalamualaikum

okay , apis tengok dekat dashboard tadi , nampak nabila medan update die punya blog , terus apis bukak . apis memang suka ke blog die . blog dah la ohsem , tak berat pulak tuh , tak perlu tunggu lama lama . ini bukan bodek eh , tapi kenyataan . haha . btw , apis berkawan dengan nabila ni dalam Fb since kitorang berdua jadi Admin untuk group Ex-tream  blogger . hehe . okay , tujuan apis join segmen ni pon apis tak tau tapi yang pasti , apis nak rapatkan hubungan apis dengan blogger blogger lain . teringin nak jadi blogger terbaik  . macam blogger blogger lain . insyaallah . okay , korang kalau nak join segmen ni , klik lahh banner yang cun dekat atas tuh ,. takde syarat pon nak join segmen ni . jom lahh join , tak rugi pon ^^ apis nak tag and nak jemput tiga orang :

Fasya
Soo Pin

Tutorial : Simple Menu Tab

Tuesday, April 10, 2012

Assalamualaikum

okay , dah takde idea nak update blog . dari tadi dok memikir . adalah dekat 3 , 4 jam gak dok memikir . okay itu menipu . haha . Simple menu tab tu apa ? tu ha . macam ni ha :


okay . yang ni lah namanya menu tab . orang lain punya ohsem ohsem . tapi yang den punya ni versi simple je . well aku tak suka yang bagai bagai , serabut mata memandang .

Dashboard > Template > Edit HTML . pastu CTRL + F this code :

/* Header
----------------------------------------------- */

jumpa ? lepas tuh copy code bawah ni . PASTE dekat ATAS code yang korang carik tadi .

a.linkio          {
display:inline-block;
text-align:center;
width: 55px;
color: #bbbbbb;
border: 1px solid #eee;
background:#f8f8f8;
padding:5px;
margin:2px;
-webkit-transition-duration:.3s;
}
*mana mana yang di boldkan tuh , korang boleh tukar ikut citarasa korang :)


dah siap . save . okay dah 50 % dah siap . now pergi pulak dekat Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript  . Pilih yang bawah header macam dalam gambar bawah ni :



dah ? apa yang perlu korang isi dekat situ ? nahh . copy code bawah ni :

<center><a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a> .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>   .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>  .  <a class="linkio" href="LINK HERE">TITLE</a>  .<a class="linkio" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=BLOG ID" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">TITLE</a></center>

okay , paste dekat content . link tuh korang ganti dengan link korang sendiri . title pon . lepas tuh save and preview . confirm jadi . :) okay . siap 100% . mudah kan ? ape lagi , sape yang nak cuba tuh . silakan . kalau tak jadi ~ sila tanya okey . kbye o/





Le' Coffee Socks

Monday, April 09, 2012



Assalamualaikum

setelah beberapa hari terseksa sebab tak dapat internet . akhirnya apis kembali bersama skin baru . HAHA . lol ~ walaupun apis dah tak pakai blogskins , apis still buat skin lagi . ^^v kenapa , kalau pakai simple template , haram ke buat skins .____. LOL . okay , skin kali ni macam mana nak cakap apis tak tau . korang boleh tengok sendiri and judge it by yourself . apis memang suka simple simple . tak serabut mata melihat . haha . nama skin ni pon pelik . macam mana dapat nama skin ni ? apis pon tak tau . sila jangan banyak tanya . haha . nahh amekk :



okay . simple kan ? HAHA . okay bye o/
© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED