Simple Top Button

Thursday, December 29, 2011

Assalamualaikum

Yoo , arini nak bagi freebies simple top button . okay , nama pon simple , so memang simple la aku buat . haha . okay , kalo nak amek bagi tau ! :D nahh  .


http://i.imgur.com/wrE8v.png


http://i.imgur.com/MOK7f.png



http://i.imgur.com/K1gwu.png



http://i.imgur.com/koscd.png



http://i.imgur.com/w4XKH.png



http://i.imgur.com/6pmUb.png


http://i.imgur.com/AmMoQ.png



http://i.imgur.com/QUC33.png

Free Header Part 4

Sunday, December 25, 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Another freebies simple header. Pleas take out with full proper credit. Thankyou.
http://i.imgur.com/Oau8n.png


http://i.imgur.com/syHvV.png


http://i.imgur.com/0gT74.png


http://i.imgur.com/xDz1f.png


http://i.imgur.com/3Z2NO.png


http://i.imgur.com/U27k4.png


http://i.imgur.com/Ywb8I.png


http://i.imgur.com/e0UgU.png


width header ni 800 x 200++ 

Tutorial : Transparentkan Header Using Photoshop

Wednesday, December 21, 2011

.Assalamualaikum.

haip korang . lame dah nak buat tutor ni . tapi malas . hee ~ oke . nak buat header transparent macam apis punye ? jomm . tapi make sure korang ade adobe photoshop . CS bape tak jadi masalah . yang penting ade . got it ? jomm .



1) klik file then pilih new.



2) Ubah Width and Height ikut kesesuaian blog korang . paling penting , background contents MESTI TRANSPARENT . kalau tak , tak jadi.



3) klik horizontal type tool , and drag dkat tempat yang korang nak buat header and tulis ape yang korang nak . pilih font , warna and size yang korang suka .



4) klik move tool supaya garis-garis hilang . then klik layer .



5) Right klik and klik convert to the smart object . pastu right klik lagi . pilih blending option pulak .



6) Tick mane yang apis tick . and ubah ikot cita rasa korang .



7) Dah siap . puas hati , cepat save . klik file , then pilih save As . pastuh dekat format tuh , jangan lupa tuka ke PNG tau . pastuh save . hasilnya ?




siap ! hehe . senang je kan ? oke , tutor ni apis buat sendiri . tapi apis nak bagitau apis belajar dari NANA . so bile dah reti buat , baru apis buat tutor ni . so terima kasih dekat tutor nana yang dah banyak membantu apis !


aja-aja hwaiting !!

Tutorial : Blockquote Hover Versi 5

Monday, December 19, 2011

.Assalamualaikum.


apis nak buat hover untuk blockquote lagi , sebab tutor ni paling senang . haha . oke , hover kali ni simple je . tapi dah ramai yang pakai . apis je kuno sebab baru nak buat tutor . haha . jomm mula ~


1) Dashboard > Design > Edit HTML .

2) Ctrl + F code ni : blockquote {


3) Copy and Paste code bawah ni BAWAH code blockquote { yang korang carik tadi .

text-align:center;
border-left:20px solid #000000;
border-right:0px solid #000000;
background: #FFFFFF;
color:black;
padding:5px;
-webkit-transition-timing-function: ease-out;
-webkit-transition-duration: 1s;
-moz-transition-timing-function: ease-out;
-moz-transition-duration: 1s;
}
blockquote:hover{
text-align:center;
border-left:0px solid #000000;
border-right:20px solid #000000;
background: #736F6E;
color:white;
}

4) Preview and save .

p/s : mane-mane code yang apis bold , korang boleh tuka ikot suke korang  oke .

siap . hee , simple and nice kan ? so takde lah serabot sangat korang punye hover . apis suke yang simple - simple . tak suke serabot - serabot . haha . oke , tu je . k baii .

AJA-AJA HWAITING !!

Free Header Part 3

Tuesday, December 06, 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Versi ketiga. Take out with full proper credit. Thankyou :D


size header ni : 800X200++


http://i.imgur.com/tQYFv.png




http://i.imgur.com/SYPeN.png


http://i.imgur.com/ROeZS.png



http://i.imgur.com/0UoNl.png


Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.