Tutorial : Transparentkan Header Using Photoshop

Wednesday, December 21, 2011

.Assalamualaikum.

haip korang . lame dah nak buat tutor ni . tapi malas . hee ~ oke . nak buat header transparent macam apis punye ? jomm . tapi make sure korang ade adobe photoshop . CS bape tak jadi masalah . yang penting ade . got it ? jomm .



1) klik file then pilih new.



2) Ubah Width and Height ikut kesesuaian blog korang . paling penting , background contents MESTI TRANSPARENT . kalau tak , tak jadi.



3) klik horizontal type tool , and drag dkat tempat yang korang nak buat header and tulis ape yang korang nak . pilih font , warna and size yang korang suka .



4) klik move tool supaya garis-garis hilang . then klik layer .



5) Right klik and klik convert to the smart object . pastu right klik lagi . pilih blending option pulak .



6) Tick mane yang apis tick . and ubah ikot cita rasa korang .



7) Dah siap . puas hati , cepat save . klik file , then pilih save As . pastuh dekat format tuh , jangan lupa tuka ke PNG tau . pastuh save . hasilnya ?




siap ! hehe . senang je kan ? oke , tutor ni apis buat sendiri . tapi apis nak bagitau apis belajar dari NANA . so bile dah reti buat , baru apis buat tutor ni . so terima kasih dekat tutor nana yang dah banyak membantu apis !


aja-aja hwaiting !!

4 comments:

  1. nak tanye, macam mane buat tulisan stroke luar die warna putih ye ? Dia warna hitam je..

    ReplyDelete
  2. @♥ Anis double click dekat stroke tu . nanti akan kelauar setting untuk stroke . boleh pilih warna dekat situ :)

    ReplyDelete
  3. @Hafiz Zulkafly dekat kotak klik stroke tu eh ? tak boleh la ..

    ReplyDelete
  4. owh, okey, dh dapat ! :) thanks ye..

    ReplyDelete

Template Designer. Full Edit by Hafiz Zulkafly. All Right Reserved.